Jirko, proč po tolika letech opouštíte Nové Veselí?
Důvod je poměrně prostý, Jelikož jsem už vloni začal pracovat v Praze, do Veselí jsem dojížděl pouze jednou až dvakrát týdně. Navíc jsem cestoval vlakem, což zabere přibližně dvě a půl hodiny cesty. Musím se přiznat, že kolikrát to bylo až příliš vyčerpávající.

Od nové sezony tak budete nastupovat za taktéž extraligový Jičín. Proč jdete právě do celku z Královéhradeckého kraje?
Já pocházím ze Zruče nad Sázavou a v Jičíně už odtamtud dva hráči hrávali. Navíc s nimi máme dobré vztahy, takže když se mi z Jičína sami ozvali s tím, zda nesháním nové angažmá a předložili nabídku, zvážil jsem to. Přece jenom je to Praze o dost blíže, navíc v kádru mají i další kluky z Prahy, kteří dojíždí autem, což je jen hodinka cesty. Mé rozhodování tak nebylo příliš složité.

V Novém Veselí jste strávil sedm let, jak na něj budete vzpomínat?
Přišel jsem do mladšího dorostu a odehrál tu zatím nejlepší házenkářská léta. Se starším dorostem jsme se stali mistry republiky, následně jsme vyhráli i československý pohár. Poté přišel s muži postup do extraligy. Hodnotím to jen a jen pozitivně, navíc jsem tu narazil na super partu kluků, rád se sem budu vracet, a třeba se ještě v dresu Nového Veselí někdy objevím.

V úvodu nové sezony brala Kateřina Mičková (na snímku) hned třikrát zlato.
Novou sezonu začala Kateřina Mičková fantasticky

Který z těch úspěchů, o nichž jste hovořil, byl nejemotivnější?
Možná někoho překvapím, ale asi triumf se starším dorostem. V posledním kole jsme museli zdolat čtvrtou Duklu a ještě doufat v to, že Lovosice v souběžně hraném utkání porazí vedoucí Plzeň. To se podařilo, což jsme se dozvěděli asi pět minut před koncem našeho utkání, naše nadšení si asi umíte představit.

Nejvíce zkušeností vám však určitě dalo dvouleté účinkování v extralize?
Tak úplně bych nesouhlasil. Jak starší dorost, tak také jedna sezona v první lize, kdy jsme s velice mladým kádrem okamžitě dokázali postoupit do extraligy, každému také něco dalo. Není to proto jen o extralize, byť je ta soutěž úplně o něčem jiném.

Stejně jako při premiéře, i v letošním ročníku jste obsadili konečné deváté místo. Panovala s ním spokojenost?
Já jsem úplně spokojený nebyl, protože jsem ambiciózní hráč a chtěl jsem zamířit do play-off. Jenže na podzim jsem se zranil, k tomu navíc práce, takže jsem klukům příliš nepomohl.

Zkraje jara to s mužstvem vypadalo všelijak, prohráli jste prvních pět utkání. Nepřipouštěli jste si v těchto okamžicích možnost případného sestupu o patro níž?
V šatně tehdy panovala zvláštní nálada, nevím, jak to přesně popsat… Přišlo mi, že všichni strašně moc chceme, ale jako bychom nevěděli, co pro to, aby se to zlomilo, udělat. Klíčová pak byla výhra nad Strakonicemi, což nám dodalo větší sebevědomí a to se hraje hned jinak.

Novému Veselí po sezoně odchází, včetně vás, hned čtyři hráči. Jak vidíte budoucnost tohoto týmu?
Jsou tu mladí hráči, kteří za poslední rok udělali obrovský pokrok, k tomu i lídři jako Víťa Schams nebo Kuba Štěrba. Možná největší problém bude v tom, že odcházíme hned tři střední spojky.

Na podzim se tak můžete ve Veselí představit v dresu Jičína, budete se těšit?
Docela dost už jsem nad tím přemýšlel (směje se). Určitě si to tu užiji a rozhodně budu chtít vyhrát. Budu se těšit hlavně na to, že si můžu zahrát před skvělými diváky, chci si to prostě užít.

S jakými cíli naopak přicházíte do Jičína?
Ten tým se drží dlouho pohromadě, navíc nyní kromě mě přivedli ještě jedno křídlo a spojku. Proto si myslím, že ambice určitě nebudou malé. Jasným cílem je postup do play-off a pak skončit do pátého místa by bylo krásné.

Coby dorostenec jste oblékal také reprezentační dres, je i toto vaší další motivací?
Je to pro každého hráče čest, rád bych si ji zopakoval. Bohužel na mém místě je velká konkurence minimálně čtyř až pěti hráčů, kteří jsou v nejlepších letech. Navíc působí v zahraničí, bude ohromně těžké se přes ně prosadit.

A co vy a zahraničí?
Samozřejmě bych si jej rád také vyzkoušel. Mojí oblíbenou destinací je Francie, bylo by fajn nabrat další zkušenosti právě v této zemi.

Fotbaloví reprezentanti žďárského okresu do dvanácti let na pražském turnaji excelovali.
Žďárský výběr se stal mistrem republiky