„Jsem ráda, že jsem se zatím vyrovnala se střelnicí. Běžecky se navíc cítím závod od závodu lépe a lépe," tvrdí Vítková, která se díky osmému místu ve stíhačce a desáté příčce ve sprintu posunula v celkovém hodnocení SP do první patnáctky, a s největší pravděpodobností si už zajistila start v nedělním závodě s hromadným startem.

„Na okně mám položenou bronzovou medaili ze smíšené štafety. Ta mi společně se dvěma umístěními v první desítce dodala hodně sebevědomí. Blížím se účasti na květinovém vyhlášení, snad to vyjde," nepřímo naznačuje, s jakým výsledkem by byla spokojená. „Je mi jasné, že to ale bude hodně těžké."

Na nejdelší závod se těší i Gabriela Soukalová, aktuálně desátá žena Světového poháru. „Pořád říkám, že závodit z postele nejde. Příprava před šampionátem se mi kvůli viróze nepodařila, nebyla podle mých představ. Největší problém mám ale na střelnici, moc se mi na ní zatím nedařilo."

Právě přesná střelba bude alfou a omegou vytrvalostního závodu na 15 km. Za každou minelu totiž závodnice neabsolvují trestný okruh jako v ostatních závodech, ale rovnou se jim přičítá trestná minuta.

O zbylých dvou místech pro závod už mají jasno čeští trenéři. Včera Jindřich Šikola rozhodl, že pro zbylé dva závody zůstane vše stejné jako o víkendu. Definitivně padla varianta, že by se do stopy dostala třetí zlatá medailistka z juniorského MS 2009 v Canmore ve štafetě. Veronika Zvařičová se potýkala se zdravotními problémy už od Anterselvy. „Raději zůstala doma," potvrzuje Šikola a dodává: „Nebylo myslitelné, aby se dostala do formy už pro individuální závod a postavit ji do štafety? To by byl příliš velký risk."

Patnáctku si tedy na vlastní kůži otestují Jitka Landová a Barbora Tomešová. „Postup do stíhačky mi utekl o jedno místo, což byly necelé tři sekundy. Mám motivaci zajet co nejlepší výsledek," uvedla Tomešová.

Největší favoritkou bude opět Norka Tora Bergerová, která je zatím se ziskem dvou zlatých a jedné stříbrné medaile zatím nejúspěšnější účastnicí šampionátu. Očekává se, že nejvíce by ji mohly potrápit přesně střílející Rusky nebo Ukrajinky Pidrušná a Vita Semerenková, které si přivezly na Vysočinu výbornou formu.

Otazníkem je, zda se probudí další spící hvězdy, Němka Miriam Gössnerová a Běloruska Darja Domračevová. „Budou to mít hodně těžké. Místní tratě nejsou tak náročné a jsou hodně rychlé. Obě zabíhají stále rychlé časy, jenže nestačí jimi mazat chyby na střelnici," soudí servisman českého týmu Danielo Müller.