Umístit se do patnáctého místa. Takové přání vyslovila Kateřina Razýmová před startem Zlaté lyže. Po prvním ze dvou startů může být spokojená. Osmadvacetiletá rodačka z Domažlic se prosadila do top ten, když nechala za sebou ve výsledkové listině například legendu ženského běžeckého sportu Charlotte Kallaovou ze Švédska.

Kateřina Razýmová - Česká běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová.
Vše do patnáctého místa beru, říká česká naděje pro Zlatou lyži Razýmová

Razýmová šla na start těsně před párem hvězdných Norek Wengové a Johaugové. V první části trati na ní byla patrná nervozita. „Zhruba do druhého kilometru jsem měla takové jakoby svázané nohy,“ potvrdila česká jednička. „Ale potom jsem se rozjela, a moje pocity se už jenom zlepšovaly.“

V cíli se nakonec mohla radovat z desáté příčky. „Myslím, že to je skvělý výsledek,“ vyhrkla upřímně.

Veterináři z Krajské veterinární správy v Jihlavě utratili šest slepic a kohouta také v sousedním chovu Marty Němcové.
Návrat ptačí chřipky: Zdroj? Volně žijící kachny, shodují se v ohnisku nákazy

Na cestě do elitní desítky ji nezastavilo ani sněžení, které zasypalo krátce přes startem Vysočina Arenu. „Čerstvý sníh nehrál až tak velkou roli, bylo ho málo. Trať se ale změnila tím, že byla hodně měkká. To jsou zrovna podmínky, které moc nemusím.“

Poprala se s nimi výborně. A namlsala fanoušky před nedělní stíhačkou. „Je to dobrá výchozí pozice. Ztráta není až tak obrovská, zítra s nimi zatočíme,“ varovala soupeřky rozverná Razýmová.

Ilustrační fotografie.
Opilý muž strašil bombou na nádraží, evakuovány byly desítky osob

Radost fanoušků umocnila i druhá Kateřina z českého týmu, Janatová. Ta dlouho vévodila mezičasům, z čelních příček ji odsunula až špička světového pelotonu. V cíli se nakonec dvaadvacetiletá členka Dukly Liberec radovala ze životního výsledku – třináctého místa. „Já jsem zvyklá to ze začátku napálit a jet, dokud to vydržím,“ smála se v cíli. „Hodně mi pomohli diváci, atmosféra tady byla úžasná,“ dodala spokojeně.