Boudíková ve značné konkurenci jubilejního 40. ročníku dominovala, vyhrála s náskokem pěti minut. Ročárek dojel druhý. „Oba jsme maximálně spokojeni. Jirkovým dosavadním maximem v tomto seriálu bylo 4. místo na Dolomitenlaufu, jde o jeden z jeho největších lyžařských úspěchů. Já hodnotím své prvenství podobně," zářila nadšením Adéla Boudíková.

Neúčasti na nedělním prestižním Vasově běhu v rámci Visma Ski Classics nelitovali. „S naším Atlas Craft Teamem jsme byli domluveni na závodech ve střední a jižní Evropě, sever je hodně nákladný. Ale na příští rok sháníme sponzory a snad se povede objet celý seriál," říká Jiří Ročárek, kterému zkušený Švýcar Toni Livers ujel až v posledním stoupání. „V tu dobu už mě hodně bolely ruce," dodává.

Ročárek i tak v Polsku potvrdil svou pověst sportovního nezmara, když ovládl i doprovodný závod na 25 km klasicky.

Výborné lyže

Boudíková se od začátku pohybovala na čele. „Trať byla velmi náročná, hodně kopcovitá a umydlená, takže by bylo složité namazat. Jela jsem proto soupaží a musím říct, že jsem měla výborné lyže," pochvalovala si. To záhy poznaly i její soupeřky. V prvním větším stoupání odpadla Klára Moravcová (třetí žena průběžného pořadí seriálu, pozn. autora). „Asi na 30. kilometru se mi podařilo odpárat i Aurelii," říká Boudíková. Suverénně vedoucí ženě seriálu Aurélii Dabudyk z Francie nakonec nadělila propastných 5 minut a 10 vteřin. „Ten náskok mě překvapil, ale soupaží jsme jely jen tři holky, ostatní mazaly a byly tak oproti nám v nevýhodě," přiznává Boudíková, která by se neztratila ani mezi muži. Finišovala by v devatenáctém čase.

V průběžném hodnocení FIS Wordloppet Cupu se vyšvihla se dvěma starty z pěti na páté místo. Ročárek, jenž startoval vůbec poprvé, poskočil na čtrnáctou pozici.

Výsledky Bieg Piastów, 50 km klasicky, muži: 1. Livers (Švýc.) 2:18:42, 2. Ročárek (ČR) +1:30, 3. Chauvet (Fr.) +2:14. Ženy: 1. Boudíková (ČR) 2:35:02, 2. Dabudyková (Fr.) +5:10, 3. Moravcová (ČR) +5:44.