První závod v jihlavském Pávově stejně jako vloni vyhrál Vladimír Srb z Jihlavy. „Postupně to člověku přiroste k srdci a je to pravidelná páteční náplň. Po práci si člověk vyčistí hlavu,“ řekl po závodě vytrvalec. Letos začal osmnáctou sezónu s Běžcem Vysočiny a kromě závodění se podílí i na organizaci.

Chválí si rodinnou atmosféru závodů. „Pořád panuje pohodová, rodinná atmosféra. Běžec Vysočiny je pro lidi, co si chtějí zaběhat, většinou jsou to amatérští běžci. Nemáme ambice, aby chodilo pět set lidí, pak by to tu atmosféru ztratilo,“ zhodnotil účast. Těší ho, že běhá stále více žen, za posledních dvacet let vzrostl jejich počet na startu zhruba desetinásobně.

Zápas 9. kola baráže o hokejovou extraligu mezi týmy HC Dukla Jihlava a HC Verva Litvínov.
OBRAZEM: Dukla konečně vyhrála. Litvínov sestřelil v nájezdech Straka

Nicméně duch závodů je pořád stejný. „Pořád je to setkání lidí se stejným životním stylem. Vím to z vlastní zkušenosti, nebýt Běžce Vysočiny, tak bych čtyřicet let běhat nevydržel. Měl jsem pořád motivaci, že musím trénovat,“ vzpomněl na svojí běžeckou minulost současný ředitel Bohumil Novák.

Jakýkoliv pohár, tedy i běžecký, má své kouzlo ve sbírání bodů po celý rok. „Běžec je pro každého. Nehodnotí se pořadí, ale čas v cíli. Když na svého soupeře uděláte minutu, tak víte, že máte docela velký bodový náskok. Každý tady má motivaci a svého soupeře,“ řekl Novák. Sám vždy závodil s někdejším sociálnědemokratickým ministrem dopravy Jaromírem Schlingem.

Již tradiční jsou páteční termíny. Běžci pak mají víkend volný pro rodinu nebo mohou vyrazit na jiné závody. Víkendové závody jsou specifické. „Jsou asi dva, tři závody o víkendu a tam se pole úplně mění. Přijdou tam jiní běžci a ti, kteří chodí páteční závody, tam nepřijdou,“ vypozoroval Srb. Nicméně špička zůstává pořád stejná, jsou to běžci z Vysočiny.

Rekordmanem Běžce Vysočiny je Miroslav Bumbálek z Kamenice u Jihlavy. Před startem letošního ročníku měl na svém kontě pět set deset startů. Jak je to dávno, kdy běžel svůj první závod? „To ani nespočítám, možná třicet roků. Nevím přesně,“ přiznal.

Hnízdo s čápi v centru Brtnice obdivuje mnoho kolemjdoucích. Foto: archiv město Brtnice
OBRAZEM: Nad Brtnicí denně krouží čápi

Za těch několik desítek let se podle něj změnil Běžec Vysočiny k lepšímu, dříve běhalo kolem třiceti účastníků. Zejména v souvislosti s nárůstem počtu účastníků na největších českých půlmaratónech sledoval růst účastníků také na Jihlavsku. To je tak deset let zpátky. Poslední roky nemívá stoprocentní účast, problém přitom není s časem. „Na některé závody nemám spojení. Chtěl bych letos udělat patnáct závodů,“ uvažoval.

V Běžci Vysočiny je i letos dvacítka závodů z celého kraje, přičemž dominují závody na Jihlavsku. Ani letos nechybí oblíbené závody Jihlava – Třešť na patnáct kilometrů, který se běží vždy osmého května, půlmaraton v Novém Veselí na konci června nebo zářijová Cena Běžce Vysočiny v jihlavském lesoparku Heulos.