"V týmu čtyř trenérů, kromě mé maličkosti ještě Klára Ptáčková, Markéta Pohanková a Radek Pohanka, připravujeme přes týden přibližně třicítku atletů. A to od přípravek, přes žáky, až po středoškoláky," vysvětlila Lenka Formanová.

"Největší radost a úspěchy zatím sklízíme v Lize přípravek Vysočiny. V týmu několika stálých závodníků, a obětavých a nadšených rodičů, kteří věnují svým dětem víkendové dopoledne a fandí jim na závodech, se podařilo našim závodníkům vybojovat několik cenných medailí a osobních rekordů," dodala v civilním povoláním gymnaziální učitelka.

V letošní sezóně bojovali mladí žďárští atleti na pěti čtyřbojích, které pro celou Vysočinu zorganizovaly atletické oddíly v Třebíči, Jihlavě a Velkém Meziříčí. Na finálovém kole čtyřboje v Jihlavě, který se uskutečnil 28. září, se urodilo hned několik úspěchů závodníků TJ Žďár.

"Josef Holemář vybojoval zlatou medaili v kategorii chlapců ročníku 2009. Veronika Formanová obsadila druhé místo v kategorii dívek ročníku 2010, stejně jako Vojtěch Boháček v kategorii chlapců 2008," vyjmenovala úspěchy Formanová, která si jich cení o to více při pohledu na to, s kým se její ovečky musely porovnávat.

"V konkurenci tradičně silných oddílů z Vysočiny, které jezdí na čtyřboje zaplněnými autobusy, je to opravdu skvělý úspěch."

Atletické čtyřboje jsou pestré a pro děti velmi atraktivní. Kromě tradičních atletických disciplín - běhu na 50 metrů s překážkami, skoku do dálky, hodu míčkem, běhu na 50 metrů ze startovních bloků, běhu na 400 metrů a skoku do výšky - si děti mohou vyzkoušet zazávodit v člunkovém běhu, v hodu raketkou, ve skoku z místa, v opičí dráze či v hodu medicinbalem.

"Tyto tradiční atletické závody na dráze jsou pro malé začínající atlety velmi přínosné. Zaměřují se totiž na všeobecný rozvoj sportovce, na rozvoj rychlosti, koordinace, dynamiky, což jsou nejdůležitější dovednosti, ze kterých sportovec může těžit v pozdějším věku," zdůraznila Lenka Formanová.

"Rádi bychom děti dovedli k radosti z pohybu, k chuti závodit, a to nejenom na závodech přípravek, ale i v pozdějších mládežnických kategoriích," uzavřela hodnocení letošního roku žďárská trenérka.