Na celé Vysočině vyjížděli hasiči kvůli bouřkám do pondělního rána více než sedmdesátkrát. V neděli večer pomáhali hasiči v celé zemi více než 470krát, vesměs to souviselo s bouřkami. Dlouhodobý denní celostátní průměr výjezdů je 152. Hasiči tentokrát především odklízeli překážky z řek a potoků.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) stále platí první stupeň povodňové aktivity na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou, na Šlapance v Mírovce a na Svratce v Dalečíně, řeky ještě nejsou zcela v normálu v Pardubickém kraji.

Mluvčí krajských hasičů Petra Musilová řekla, že přes noc se situace v kraji uklidňovala. Na některých místech ale hasiči čerpali vodu i dnes ráno. V neděli měli kvůli bouřkám nejvíc práce na Žďársku. "Nejvážnější to bylo ve Svratce a v Herálci," řekla.

"Voda šla dolů. Teď už se bude jenom čistit," řekl dnes Mudroch. Při nedělní bouřce ve Svratce spadlo 118 milimetrů srážek. V potoce, v němž je běžně do 20 centimetrů vody, se hladina zvedla na 1,5 metru a místy až na dva metry. Vyhlášen byl třetí stupeň povodňové aktivity. Voda zasáhla asi 20 domů. Někde natekla do sklepů, v několika případech se dostala i do obytných částí. "Lidé museli z domů utéci, ale voda pak rychle opadala," popsal Mudroch. Městský úřad teď shání pro postižené domácnosti kontejnery na odpad a vysoušeče. Škody na majetku se podle Mudrocha zatím nedají odhadnout.

Podle ČHMÚ by se na Vysočině mohly vyskytnout přeháňky a bouřky také během dneška. Ojediněle mohou být i intenzivní s úhrny kolem 40 milimetrů srážek. Nejvyšší odpolední teploty se budou v tomto kraji pohybovat od 21 do 25 stupňů Celsia.