Lidé sčítají škody po pondělní bouřce. Ta se přehnala přes jižní část Třebíčska a zanechala po sobě spoušť hlavně v podobě zničené úrody. Kroupy zpustošily například pole Rolnické společnosti Lesonice. „Právě objíždím s pracovníky pojišťovny naše pozemky. Jsou to stovky hektarů. Obrovské škody máme například na polích u Jakubova či Martínkova, pak také v blízkosti Rokytnice nad Rokytnou,“ sdělil ředitel společnosti Petr Kuba.

Pomlácenou úrodu hlásí také společnost Agroos z Jaroměřic nad Rokytnou. „Máme velké škody. Odhaduji tak pět set, možná šest set hektarů zničené úrody, hlavně kukuřice, řepky a hrachu,“ uvedl jednatel firmy Antonín Tomšíček.

Přímo Jaroměřice nad Rokytnou však zůstaly bez úhony. „Nemám hlášené žádné škody. Při bouřce, která se přes nás přehnala minulý týden, jsme tu měli jen spadlý strom, v pondělí nás to ale minulo. Spadlo tu pár krup, ale pokud vím, tak bez následků,“ prohlásil jaroměřický starosta Karel Müller.

Naopak v nedalekých Moravských Budějovicích kroupy, silný déšť a prudký vítr v pondělí poškodily několik domů. „Včetně městských. Pobitá je například střecha na konírnách. Momentálně s policií zjišťujeme rozsah poškození,“ shrnul situaci starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka.

Bouřka páchala škody. Ilustrační foto.
Silná bouřka řádila v Moravských Budějovicích: rozbitá okna, poškozené střechy

Podle ředitele moravskobudějovického Městského kulturního střediska Beseda Vladimíra Čábela bude muset střechu na zámeckých konírnách prohlédnout pokrývač. „Poškozených je asi dvacet metrů čtverečních krytiny. Napršelo také dovnitř, ale zdá se, že tam nebudou škody tak velké. Před konírnami je ale poničené také osvětlení a několik skládacích laviček. Národní dům, kde Beseda sídlí, přišel jen o několik hřebenáčů na střeše,“ doplnil Čábel.

Živel opustil třebíčský okres na jeho jihovýchodním cípu. Ačkoli záznam z meteorologického radaru ukazuje velice silný déšť a krupobití i nedaleko Rouchovan, pozemky zdejší zemědělské společnosti Agrofarm zůstaly víceméně netknuté. Nejsilnější průtrž pole této firmy zřejmě těsně minula. „Pondělní bouřka nás nijak zvlášť nepostihla. Větší škody nám napáchala bouřka před několika dny. Trochu to pomlátilo kukuřici či brambory, celkově tahle bouře ale nebyla příliš devastující. Je však pravda, že jen o několik kilometrů dál na Znojemsku v pondělí napadalo třicet centimetrů krup,“ informoval ředitel Agrofarmu Lubomír Ludvík.

Jeho slova potvrdil i rouchovanský starosta Vladimír Černý. Ten žádné škody v obci nezaznamenal. „V pondělí nás to minulo, měli jsme štěstí. Minulý týden to bylo horší, ale také nijak vážné. Spadlo pár tašek ze střechy,“ prohlásil Černý.

Bouři přečkaly bez újmy na majetku i blízké Hrotovice. Uvedla to hrotovická starostka Hana Škodová.