Před týdnem tam z nákladního vozidla začala unikat červená barva. Následně pokryla vozovku od okružní křižovatky v ulici Třebíčská v Náměšti a dále ve směru k Třebíči kolem rybníku Rathan. Skvrna dosahuje několika stovek metrů. „A něco se rozjezdilo ještě dál. Stopy barvy jsou už u silničního nadjezdu nad kolejemi,“ poznamenal starosta Náměště Vladimír Měrka.

Kudy řidič nákladního vozidla dále směřoval, lze rozpoznat podle dalších skvrn na trase k Třebíči. Menší množství červené barvy se objevilo u motorestu Na Vyhlídce a také u Vladislavi.

Na místo vyjížděli krátce po úniku hasiči. Událost ale pro její rozsah a povahu pouze monitorovali. Odstranění barvy teď bude na vlastníkovi komunikace, kterým je Ředitelství silnic a dálnic. „Prozatím posuzujeme, co je to za barvu a jakým způsobem se jí zbavit,“ řekla ředitelka vysočinského ŘSD Marie Tesařová. „Ano, to že někomu někde ukápne olej, se stává. Toto je ale extrémní. Nic takového nepamatuji,“ dodala.

Po „červeném koberci“ se až do jeho odstranění bude jezdit maximálně třicetikilometrovou rychlostí. Podle policie je to totiž povrch sjízdný jen s opatrností a při vyšší rychlosti vozidel by na něm řidičům hrozil smyk.

Natáčení filmu Cena za štěstí ve Skalákově mlýně u Meziříčka.
Děti samotářů vznikají na Třebíčsku. Samotáři 2 to ale nejsou

Kdy bude vozovka opět plně funkční, není jasné. Podle Marie Tesařové by se o tom mělo rozhodnout během nejbližších dní. „Zatím se bavíme jen teoreticky, protože nevíme, jaký způsob při odstraňování zvolit. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdybychom nemuseli zasáhnout do tělesa vozovky. Je ale možné, že budeme muset zvolit radikální postup,“ mínila ředitelka ŘSD na Vysočině.

Tím by bylo odfrézování vrchní části celého úseku vozovky a položení nového asfaltového koberce. Pokud by k tomu bylo nutné přistoupit, stálo by to nemalé peníze. Podle Marie Tesařové je Ředitelství silnic a dálnic bude následně vymáhat po viníkovi.

Policie po něm začala prakticky okamžitě po úniku barvy pátrat. Vyslechla svědky a zhlédla kamerové záznamy z okolí. I díky tomu vyšetřovatelé zjistili, že barva se vylila z malého nákladního vozidla do 7,5 tuny a barel s barvou se na jeho korbě převrhl právě ve chvíli, kdy vyjížděl z kruhového objezdu v Náměšti ve směru k Třebíči. Následně policisté našli vozidlo a ztotožnili řidiče.

Existuje podezření, že řidič tuzemské firmy, která nesídlí na Třebíčsku, neměl náklad řádně připevněn. Nelze však nyní tvrdit, že muž o úniku barvy z vozidla věděl. „Probíhá vyšetřování, až to ukáže přesné okolnosti události,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

To, že řidič nákladního vozidla o špinění vozovky nevěděl a svůj prohřešek si uvědomil až později při pohledu na prázdnou nádobu od barvy, není nereálné. „Před několika lety vytekl ve stoupání v Náměšti z nákladního vozidla olej. Řidiče se podařilo najít, ale prošetřování ukázalo, že o tom skutečně vůbec nevěděl. Tohle může být podobné,“ zamýšlel se náměšťský starosta Vladimír Měrka.