I přes tragický začátek letošního roku se počet obětí na silnicích Vysočiny za prvních pět měsíců letošního roku snížil o šest osob, na cestách zahynulo dvaadvacet lidí. „Dvacet z nich zemřelo bezprostředně po dopravní nehodě a dva další podlehli vážným zraněním v nemocnici,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Celkem letos za prvních sedm měsíců policisté na Vysočině vyjížděli k 2 544 dopravním nehodám. To je o sto jednašedesát méně než loni. „Na snížení počtu dopravních nehod měl svůj vliv vyhlášený nouzový stav, se kterým také bezprostředně souvisel zákaz volného pohybu osob,“ vysvětlila již dříve Čírtková.

Jihlavská radnice na  veřejném projednání v červnu 2020 představila, jak  si ateliér Vesměs architekti představuje budoucnost lokality Handlovy Dvory na kraji města.
Pulsující městská čtvrť místo pole vyroste na kraji Jihlavy. Podívejte se

Klesl i počet těžkých zranění, od ledna do července jich bylo dvaapadesát. Lehce zraněných pak bylo téměř šest set čtyřicet, i to je méně než o rok dříve. A poklesla i hmotná škoda způsobená při nehodách, přesto už atakuje sto sedmdesát milionů.

Mezi příčinami vede nesprávný směr a způsobem jízdy, následuje nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Tisíc pět nehod přitom nezavinil řidič, nejčastěji šlo o srážky se zvěří.

Policistům dělá vrásky na čele alkohol za volantem. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se výrazně zvýšil. Bylo jich už pětadevadesát, další tři byli pod vlivem drog. Proto budou policisté více kontrolovat alkohol u všech řidičů, zaměřují se nadále i na dodávky a nákladní vozy.

První desítky metrů nového obchvatu byly zprovozněny na začátku srpna, není tam ale ještě finální vrstva asfaltu.
OBRAZEM: Řidiči už zkouší nájezd na obchvat Velkého Beranova