Rizikové období je právě teď v létě, kdy je koncentrace cyklistů v provozu nejvyšší. Jeden z posledních případů řešili policisté koncem minulého týdne. V Holubí Zhoři na Velkobítešsku bourala dvacetiletá dívka.

„V prudkém klesání nepřizpůsobila rychlost, přibrzdila přední brzdou, dostala smyk, který nevyrovnala, a havarovala. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění cyklistky, jež byla letecky transportována do nemocnice v Brně," popsala policejní mluvčí Marcela Lavická.

Dívčina poranění se nakonec ukázala jako lehčí, než to vypadalo. „Pacientka je však i nadále hospitalizována v naší nemocnici. Její stav je stabilizovaný," uvedla v pondělí Anna Mrázová, mluvčí Fakultní nemocnice Brno. Mladá cyklistka není jedinou, pro niž o víkendu skončila vyjížďka zraněním.

Mezi Kuklíkem a Rokytnem na Novoměstsku boural v neděli jednatřicetiletý muž. Také on v klesání prudce přibrzdil, zablokoval si tak přední kolo, a spadl na zem. „Po ošetření byl rychlou záchrannou službou převezen k hospitalizaci do nemocnice v Novém Městě na Moravě," sdělila žďárská policejní mluvčí Petra Šmídová. V posledních týdnech ale nejsou výjimkou ani nehody nezletilých, kteří vyrazili ven na kole bez přilby, a to i přesto, že její použití je pro ně povinné.

Bez přilby

Těžké zranění si tak přivodil třeba patnáctiletý hoch, který při vjíždění na žďárskou ulici Sychrova nedal přednost autu. Došlo ke střetu, po němž musel být mladík převezen do brněnské nemocnice. Bez helmy si vyjela i sedmnáctiletá dívka, jež bourala v bystřické ulici Bratrušínská. Ta naštěstí utrpěla jen lehké poranění.

„Letos bylo policií na Žďársku šetřeno 26 dopravních nehod s účastí cyklisty. 17 cyklistů bylo zraněno lehce, sedm těžce a dva při nehodách zemřeli, přičemž v jednom případě se jednalo o zástavu srdce," uvedla Petra Šmídová.

--------------

Chybějící vybavení ohrožuje život cyklistů

Žďár nad Sázavou Povinná výbava jízdního kola je jedním z nejdůležitějších faktorů, který při cyklovýletu může zachránit lidský život.

Důležitou okolností je technická způsobilost kola. V pořádku by měly být především brzdy a nikde by neměl trčet šroub nebo drátek.

Na kole nesmí chybět ani odrazky, ty jsou nutnou součástí výpletu předního nebo zadního kola a musí se nacházet na obou stranách šlapek. Nejdůležitější jsou přední bílá a zadní červená odrazka, ty by na bicyklu, který míří na silnici, nikdy neměly chybět.

„Za snížené viditelnosti je povinnou výbavou přední a zadní světlo. Dozadu doporučujeme umisťovat červenou blikačku. Pokud je mlha, rozhodně není špatný nápad vzít si na sebe ještě reflexní vestu," říká Martin Kunc, vedoucí Městské policie ve Žďáře nad Sázavou.

Když cyklista projíždí po osvětlené komunikaci, může přední světlo pouze blikat, v případě, že není silnice či cyklostezka dostatečně osvětlená, musí světlo svítit nepřerušovaně.

„U povinné výbavy se spoléhám na výrobce kola. Světlo jsem si ale pořídila hned poté, co jsem absolvovala jednu cestu bez něj. Nebyl to pro mě příjemný zážitek, měla jsem opravdu strach, že mě někdo srazí," vypráví Kateřina Fialová z Nového Veselí.

Jízda za tmy bez světla se navíc může člověku pěkně prodražit. V takovém případě může policista viníkovi udělit pokutu až dva tisíce korun.

Na co ještě si dávat na kole pozor? Policie klade důraz na bezpečnost. „Nejlepší je využívat hlavně stezky. Pokud je to možné, tak po silnici raději vůbec nejezdit. Důležitá je i helma, ačkoliv je povinná pouze pro mládež do osmnácti let, doporučujeme ji nosit i dospělým, jde přece o jejich život a zdraví," dodal Kunc.

Vyšetřování tragické nehody, při níž na kruhovém objezdu u žďárského parku U Ivana zahynula 11. července jednačtyřicetiletá cyklistka, stále nebylo uzavřeno. Policisté i nadále hledají svědky této události.