Během prázdnin jsou každoročně častější nehody s cyklisty, letos jich do konce července bylo šestaosmdesát, dvě bohužel skončili tragicky. Bez jedné šedesát havárií přitom zavinili sami cyklisté. „Policisté při vyšetřování dopravních nehod cyklistů zjistili, že v mnoha případech havarovali cyklisté, kteří nepoužili při jízdě cyklistickou přilbu. Bez přilby vyjeli oba cyklisté, kteří na následky zranění při nehodě zemřeli,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Nehod s účastí chodců bylo na Vysočině jedenašedesát, i v těchto případech vyhasly dva lidské životy.

O čtvrtinu se letos zvýšil počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, letos jich bylo sto sedm a dalších pět motoristů bylo pod vlivem drog. Alkohol sehrává roli při vážných dopravních nehodách, a proto se na něj policie zaměří i ve zbytku prázdnin. „Policisté se při letních kontrolách budou zaměřovat na místa, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám a pak také na komunikace vedoucí do rekreačních a chatových oblastí,“ dodala Čírtková.

Policisté letos v Kraji Vysočina za prvních sedm měsíců vyjížděli k 2 398 dopravním nehodám, což je o osm více než za stejné období loni. Zemřelo při nich devatenáct osob, což je o jednu méně než o rok dříve. O čtvrtinu poklesl počet těžce zraněných, letos jich zatím bylo dvaapadesát. Naopak 832 lehce zraněných je o osm procent více než loni. Hmotná škoda se za prvních sedm měsíců vyšplhala již na více než 151 milionů korun, stále se na ní výrazně podepisuje lednová hromadná havárie na dálnici.

Ilustrační foto.
Nezaměstnanost v červenci mírně vzrostla