Na tom panuje shoda. Menší shoda již v posledních letech panuje na tom, co přesně lež je. Vytvořily se patvary jako nepravda, vlastní pravda, alternativní pravda. Nejvíc to platí na internetu, kde se zákonitosti pravdivosti pokřivily a pravdivé je to, co má nejvíc „lajků“.

Za všechno můžou blonďáci

Zvlášť tragické následky mají lži narušující lidský vztah k medicíně. Hrstce lidí, kteří uvěřili alternativním pravdám o očkování, se již podařilo vrátit na scénu docela nebezpečné spalničky. Nyní se začalo sociálními sítěmi a internetem šířit video, jež velmi sofistikovaně varuje před nebezpečím mamografu. A ačkoli protagonistka tohoto videa mnohdy říká pravdu, výsledkem je lež. Ostatně to platilo vždy: nejlepší lež je ta, která obsahuje 90 procent pravdy a lži jen trochu.

Moderní lži o očkování a také aktuální video zpochybňující přínos mamografu využívají stále stejné postupy. Bude dobré si je tedy připomenout, abychom příště nenaletěli.

Miloslava Matoušová
Mamograf vás ohrožuje, tvrdí žena na videu. Ministerstvo podalo trestní oznámení

Vždy pracují s jakousi zatajovanou větší pravdou, již před námi někdo tají. To je základ všech konspiračních teorií, jejichž šiřitelé chtějí zpochybňovat obecně přijímané principy a pravdy.

Důležitým motivem je zaměňování příčin a důsledků. Podle lživého videa mamograf nezachraňuje lidské životy. To je „pravda“ jen do té míry, dokud si divák neuvědomí, že mamograf není nástroj léčení, ale diagnózy. Nejčastější lží o očkování je to, že způsobuje autismus u dětí. Autistické sklony se však pouze objevují ve stejnou dobu, kdy děti procházejí povinným očkováním. Podobným způsobem lze jakýkoli problém svést na cokoli i na kohokoli. Kdyby si například někdo dal tu práci a podnikl pořádnou rešerši, může klidně přijít s teorií, že za veškeré zlo světa mohou blonďáci (raději se moc nesmějte, v nedávné historii se na různé části obyvatel svádělo leccos).

Lež má hodně lajků

Jak se ozbrojit proti podobným útokům lhářů? Obecně to není lehké a v důsledku technologického vývoje to bude čím dál složitější. Ale raději se podívejme na lživé kampaně o medicíně, které jsou pro zdraví člověka i společnosti zásadní.

Jednoduchá poučka říká: nevěřte hned všemu, co čtete nebo vidíte na internetu. To však příliš nepomáhá v orientaci mezi pravdou a lží, protože pak můžete neuvěřit i novým vědeckým objevům. Proto si zkusme osvojit pár důležitých dovedností, které nám pomohou odlišit pravdu, byť překvapivou, od lži, byť znějící smysluplně.

Stanislav Šulc.
Glosa Stanislava Šulce: Zadarmo drahý

Ověřujme si zdroj videa či článku. Velké zpravodajské servery a tištěná média se snaží zprávy ověřovat a mají hodně mechanismů, jak pravdu od lži odlišit (my se o to snažíme seriálem Deník proti Fake News). Zamysleme se, jak důvěryhodný je člověk, který nám podivnou a možná lživou informaci tvrdí. U zmíněného videa o mamografech hovoří zástupkyně jakési Akademie celostního zdraví, tedy nikoli doktorka, ani radioložka, ani fyzička. Její názor tedy není odborný ani kvalifikovaný. Je to jen názor opřený především o emoce a velmi selektivně vyzobaná fakta. Kupříkladu fakt, že i díky plošnému mamografickému screeningu klesá úmrtnost na diagnostikovanou rakovinu, autorka videa ignoruje. Protože se jí prostě nehodí do krámu.

Ale vraťme se ke rčení našich babiček. Délka pomyslných nohou lži roste s každým lajkem, kterého se dočká, a může začít setsakramentsky kopat. Učme se s ní bojovat.