Obyvatelé okolí Znojemské ulice v Třebíči se diví, proč je nikdo včas neinformoval o uzavírce zdejších křižovatek. S pracemi na nich se začne už v pondělí 27. února. Lidé obecně nemají rádi změny a cítí nevoli, když jim někdo tak náhle zasáhne do jejich klidu a ustálených zvyklostí. Vcelku logicky pak hledají viníka – v němž vidí město, tedy radnici v čele s jejím vedením.

Jenže tak jednoduché to není. Řada lidí chápe město a městský úřad jako jedno a totéž. Ve skutečnosti jsou to dva rozdílné orgány, byť sídlící ve stejných budovách. Takže lidé z okolí Znojemské ulice si teď sice myslí svoje o starostovi a spol., nicméně jejich hněv by měl směřovat spíše k úředníkům. Ti totiž vydávají povolení ke stavbě, navrhují objízdné trasy – a jako první mají informovat, kdy stavba začne a jaký bude její harmonogram. Úředník odpovědný za zdejší uzavírky musel vědět už delší dobu, že se bude něco dít. Jen zajistit tak obrovské množství dočasných dopravních značek si jistě vyžádalo týdny. Dotyčný byrokrat však na těchto informacích seděl jako žába na prameni. Teprve těsně před zahájením stavby informoval coby zástupce městského úřadu město – které už ale nemělo čas upozornit s dostatečným předstihem veřejnost.

V okolí Znojemské ulice v Třebíči se zčistajasna objevilo množství značek.
Značka za značkou. Třebíč chystá velké úpravy dvou křižovatek, lidé jsou zmatení

Úředník si svou práci odvedl. Ale že rozhodně neudělal dobré jméno třebíčské radnici, to už je mu srdečně jedno. Úředníci jsou dobří i špatní. Tento bohužel patří mezi ty druhé.