„Jsem přesvědčen, že si sportovci zaslouží odměny do poslední koruny,“ řekl nový předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Právě jeho vedení dnes schválilo odměny českým sportovcům.

Čeští olympijští vítězové - kajakář Jiří Prskavec (vlevo) a judista Lukáš Krpálek - na kombinovaném snímku z 30. července 2021.
Podivný rituál olympijských hrdinů. Japonci varují: Medaile nejsou k jídlu

Částky zůstávají stejné jako při zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. „Propagace naší země po celém světě, o kterou se zasloužili olympijští medailisté, má pro Českou republiku nevyčíslitelnou hodnotu.“

Zatím vyplatí NSA sportovcům za úspěchy v Tokiu dohromady 16,98 milionu korun. Zatímco olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek dostane 2,4 miliony, zlaté deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si meze sebe rozdělí 3 miliony a 180 tisíc.

Český kajakář Josef Dostál.
Dostál chytil jedovatou rybu fugu, teď chce vylovit olympijskou medaili

Na stejné odměny se mohou těšit i medailisté z paralympiády. „Paralympionici reprezentují naši zemi stejně dobře jako olympionici, proto si dle našeho názoru jednoznačně zaslouží odměny ve stejné výši,“ vysvětluje místopředsedkyně Národní sportovní agentury Markéta Kabourková. „Je to jednoznačný vzkaz sportovnímu prostředí, že přistupujeme ke všem sportovcům stejně.“