Češi si to ve finále rozdali mezi sebou o medaile. A byla to parádní podívaná. Osmatřicetiletý mistr světa Veselý poslal třetím pokusem oštěp na značku 85,44 m a díky nejdelšímu hodu od roku 2016 se dostal na druhé místo. Do předposledního pokusu se pak ale trefil Vadlejch, který svým letoším maximem 86,67 m odsunul Veselého na třetí místo a uzmul stříbro. Za odměnu bude Vadlejch vlajkonošem při slavnostním zakončení.

„Věděl jsem, že na to mám. Věřil jsem si i na Inda. Jsem za to hrozně rád. Ty myšlenky se ani nedají popsat,“ líčil Vadlejch, který získal stříbrnou medaili stejně jako na mistrovství světa před čtyřmi lety.

Kanoista Martin Fuksa obsadil na olympiádě v Tokiu páté místo v závodě na 1000 metrů.
Neklaplo to. Kanoista Fuksa je zase bez olympijské medaile, v Tokiu skončil pátý

Veselý zopakoval devět let starý bronz z Londýna, který však získal až dodatečně. „Nemám moc slov. V roce 2012 jsem si tu medaili neužil, dostal jsem ji až zpětně. Tady jsem v něco takového nedoufal. Draly se mi slzy do očí,“ svěřil se Veselý.

Jakub Vadlejch slaví olympijské stříbro.Jakub Vadlejch slaví olympijské stříbro.Zdroj: ČTK

Historicky prvním asijským olympijským šampionem v oštěpu se stal Ind Níradž Čopra, který předvedl výkon 87,58 m. Oštěpařský fenomén posledních let Johannes Vetter z Německa skončil už po třech sériích a nedostal se do užšího finále.