Své Milovské perníčky peče Petra Kovaříková s láskou
„Pečení perníčků mělo u nás doma velkou tradici, pekla jsem odmala s maminkou. Vždycky hodně dbala na vkusné a tradiční zdobení perníčků a snažila se i mě k tomu vést. Pečení si mě zpět přitáhlo před několika lety, když jsem zůstala na mateřské dovolené doma s prvním synem. Pekla jsem pro známé a přátele. A protože ohlasy byly velmi pozitivní, pustila jsem se do Milovských perníčků,“ popisuje prvopočátky své perníčkové výroby Petra Kovaříková.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Název oblíbené sladké pochoutky nehledala dlouho. „Před časem jsme se s rodinou přestěhovali ze Svratky do Českých Milov, což je část obce Křižánky. Nejen, že se tím nabídl přídomek „milovské“, ale samozřejmě se mi připomněl i název místního skalního útvaru - Milovské perničky. Mám ráda místní krajinu a přírodu a rozhodla jsem se tedy název použít,“ podotýká perníkářka.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Žádný tajný recept na perníčky prý nemá. Peče podle tradičního rodinného receptu od maminky. „Perníčky jsou vláčné, a přitom krásně křupavé na povrchu. A moc nám vždycky chutnaly. Snažím se recepturu vylepšit, momentálně testuji bezlepkovou variantu perníčků, kterou chceme již brzy nabídnout k prodeji,“ slibuje Petra Kovaříková alergikům, kteří si na sladkých moučných výrobcích pochutnat nemohou.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Stejně důležité, jako pečení, je i samotné zdobení perníčků. Specialitou Petry Kovaříkové je zdobení marcipánem pomocí takzvaných embosovaných válečků. „Dalo by se říci, že perníčky zdobím na několik etap. Po upečení perníkového tvaru si nejprve připravím marcipán – používám pravý mandlový. Marcipán si ručně barvím do požadovaného odstínu – barvy se dají kombinovat, oblíbené jsou mramorované vzory, kde barva není zapracována stejnoměrně, ale tvoří jakýsi panašovaný vzor. Tuto obarvenou hmotu je dále třeba vyválet na tenkou placku, do které otisknu plastický vzor válečku. Poté vykrojím potřebný tvar, a ten nalepím švestkovými povidly na upečený perníček. Některé perníčky ještě dále zdobím klasickou linkou z cukrové polevy. Postup je poměrně zdlouhavý, ale výsledek stojí za to – esteticky i chuťově,“ popisuje výrobu sladké dobroty perníkářka.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Milovníci perníčků mají jedinečnou příležitost si její výrobky prohlédnout a také ochutnat. Stačí navštívit webové stránky www.milovskepernicky.cz. „Tam máme také e-shop, kde lze perníčky zakoupit. Věřím, že již letos v létě nás bude možné navštívit i přímo v Českých Milovech, kde budujeme kavárnu. Jako sladké občerstvení zde bude samozřejmě možné ochutnat naše perníčky, ale také pralinky a mnoho dalšího. I naše perníčkové pralinky mají velký úspěch, a myslím, že právem. V sortimentu máme také čerstvé kynuté buchty a v kavárně v Českých Milovech chceme představit také čerstvé dezerty, domácí zmrzlinu, energetické pralinky pro cyklisty a sportovce a podobně,“ prozrazuje plány do budoucna Petra Kovaříková.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Její rodině se prý sladké a voňavé dobroty zatím nepřejedly. Právě naopak. „Mám dva malé syny a jak je známo, děti jsou, co se týká jídla, nekompromisní kritici. Naštěstí klukům perníčky chutnají stále a chodí často mlsat. Na svátečním stole samozřejmě u nás nechybí pralinky. A ani buchty se ještě nepřejedly! Věřím, že se vyplácí to, že pečeme poctivě a s láskou, a že chutná nejen nám doma,“ usmívá se perníkářka.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová