Předchozí
1 z 5
Další

Specialitou Hany Slonkové jsou třeba houžlovky nebo sloní uši

Pekárnu u Slonků v Novém Městě na Moravě znají nejen místní, ale také přespolní. Na tamní pečivo si mnozí rádi zajdou, ale už ne všichni vědí, že je pro své zákazníky každou noc peče někdejší zdravotní sestra a dnes pekařka a majitelka firmy Hana Slonková. „Jsem vystudovaná zdravotní sestra, ale po mateřské dovolené jsme se s manželem rozhodli, že koupíme dům na náměstí a vybudujeme v něm pekárnu. Pekárna na náměstí zkrátka patří. Praxi jsem získala v Německu, odtamtud jsme dovezli i stroje a začali jsme s pečením,“ popisuje prvopočátky podnikání Hana Slonková.

Foto 1Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová

Vlastní pečivo začali Slonkovi na novoměstském Vratislavově náměstí prodávat v roce 1991. „Pak jsme se s manželem rozešli a já jsem začala vést pekárnu sama. To bylo v roce 2000. Nebylo to jednoduché, teď už mi ale pomáhají dcery,“ usmívá se Hana Slonková. V obchůdku, který je součástí pekárny, je možné zakoupit kde co. Chlebem počínaje a dorty a vánočním cukrovím konče.

Foto 2Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová

Majitelka, která je zároveň pekařkou, začíná svůj den v jednu hodinu po poledni. „Ve třináct hodin mám ráno a v deset večer nastupuji do práce. Nejprve musím připravit těsta, to trvá asi čtyři hodiny. Mám pět míchaček, ve všech míchám těsto. Něco je za chvilku, něco trvá mnohem déle. Teprve poté začíná samotné pečení,“ popisuje pekařka. „Díky tomu, že začínám s pečením až v deset hodin večer, dostávají zákazníci ráno pečivo naprosto čerstvé,“ dodává.

Foto 3Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová

V novoměstské pekárně pečou zavedenou klasiku i novinky, který si Hana Slonková sama vymýšlí. „Začalo to celozrnným rohlíkem, ten je úspěšný dodnes. Ráda se inspiruji třeba v časopisech a když mě nějaký recept zaujme, tak ho vyzkouším a třeba tam i něco přidám nebo uberu a vytvořím si svůj vlastní recept. Jednou z našich specialit jsou také houžlovky. Když jsem je poprvé upekla, dala jsem je ochutnat kamarádům. Ti jim začali podle tvaru říkat houželky. A já jsem je přejmenovala na houžlovky,“ vysvětluje název pečiva Hana Slonková.

Foto 4Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová

Pekařka má ve svém repertoáru přes sto dvacet druhů pečiva. Ne všechny druhy se ale pečou každý den. V poslední době prý „letí“ hlavně zdravé pečivo. „Hodně se prodávají špaldové a pohankové suky,“ potvrzuje Hana Slonková. „Ale hodně lidí k nám chodí na to, na co jsou zvyklí. Třeba na sloní uši. To je další z našich specialit. Kdysi nám známý dělal letáček a v něm byla i básnička o sloních uších. Tak jsme vymysleli pečené sloní uši – je to v podstatě takový slaný šáteček s anglickou slaninou, cibulí a sýrem,“ prozrazuje další ze svých specialit pekařka z Nového Města.

Foto 5Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová