Obnova poutního kostela svatého Jana Nepomuckého bude patřit k nejvýznamnějším investicím v novodobé historii žďárské farnosti. V období let 2017 až 2020 by mělo dojít k celkové renovaci jak interiéru, tak exteriéru kostela a jeho nejbližšího okolí. „Budou se opravovat venkovní části fasády, vyměňovat okna na druhém ochozu kostela a restaurovat oltáře," sdělila dále Houbová. Termín zahájení letošních prací je podle ní naplánovaný po tradiční žďárské svatojánské pouti v polovině května.

Pro svůj záměr získala farnost dotaci bezmála čtyřicet milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Revitalizace vybraných památek. Na výsledek žádosti v rámci druhé výzvy ze stejného programu farnost čeká. „IROP jedna nám vyšel, žádost do výzvy IROP dva je podaná. Teď se budou dělat výběrová řízení na dodavatele prvních prací," sdělil Vladimír Vojtěch Záleský, farář farnosti Nanebevzetí Panny Marie, pod niž nyní památka UNESCO patří. Církev areál na Zelené hoře v roce 2014 převzala v restituci od Národního památkového ústavu.

Na rozhledně Rosička.
Na rozhledně Rosička zahájí jarní turistickou sezonu

V následujících letech by mělo dojít k dokončení prací na obnově vnějšího pláště kostela i mobiliáře, navíc také k restaurátorské obnově původního vzhledu podlahy kostela, která by měla vyjít asi na čtyři miliony korun. Následovat by měla úprava poutní louky uvnitř areálu. „Postup oprav máme rozplánovaný až do roku 2022," dodal Záleský.

Žďárská římskokatolická farnost se chce zaměřit také na zlepšení pohodlí při odbavování návštěvníků poutního kostela. V této souvislosti vypracoval architekt Martin Laštovička studii objektu návštěvnického zázemí ukrytého pod svahem nedaleko památky UNESCO. Ta byla podle farnosti pro své originální architektonické řešení, citlivě reagující na problémy s dopravní obslužností památky a s jejím sociálním zázemím kladně přijata zástupci památkové péče. Provedení záměru nyní brzdí finanční možnosti farnosti.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.
Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu. Prodává se i na Žďársku

V loňském roce se bylo do poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře podívat 36 533 osob. Téměř o šest tisíc návštěvníků více než v roce 2015. „Za první dva víkendové dny nové turistické sezony pak poutní kostel navštívilo kolem čtyř set lidí. Což je nad očekávání," poznamenal kastelánka Lenka Houbová.