Hned první den, 18. srpna od 19 hodin si návštěvníci mohou vychutnat zahajovací koncert, na kterém vystoupí proslulý vynikající český houslista Bohuslav Matoušek a jeho bývalý student, nyní kolega, výrazná osobnost nastupující houslové generace Jakub Junek. Za klavírního doprovodu zazní skvostná díla A. Dvořáka, J. Brahmse, B. Smetany nebo B. Martinů.

Hudební perličkou budou dva volně přístupné semináře. První nese název Somatika, improvizace, svoboda a bude zaměřen na techniky, které napomáhají efektivně překonávat trému, a dotkne se také volné improvizace. Seminář můžete navštívit 23. srpna od 14 hodin. V pondělí 26. srpna následuje Masterclass Ivana Ženatého, veřejný seminář renomovaného českého houslisty a pedagoga, prezidenta Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka a profesora drážďanské Hochschule für Musik. Je to skvělá příležitost, jak zblízka nahlédnout do procesu nabývání instrumentální zručnosti a poznání každodenního pracovního režimu hudebníka-houslisty.

Multiinstrumentalisté Ondřej Kozák a Ralph Schut.
Srpen ve žďárském zámku patří hudbě, vstupné je do klobouku

„Všechny příznivce klasické hudby a krásných tónů houslí zveme také na závěrečný koncert studentů, který se uskuteční ve středu 28. srpna od 18 hodin. Koncert, který je součástí žďárských Slavností jeřabin, bude jedinečnou příležitostí poslechnout si spoustu rozličných osobností a způsobů hry na housle,“ pozval na vyvrcholení celého kurzu jeden z hlavních organizátorů, vynikající houslista Jakub Junek. „Vstupenky na koncert stojí 250 korun, zvýhodněné vstupné je potom 150 korun a je možné je zakoupit přímo před začátkem konání koncertu. Vstup na semináře je zdarma. Pokud se vám nepoštěstí zavítat na některé z veřejných vystoupení, určitě si udělejte v druhé polovině srpna alespoň procházku žďárským zámkem. Pokud se budete procházet pod těmi správnými okny, určitě zaslechnete něco z naší houslové kuchyně,“ dodal Jakub Junek.

Martina Sedláková