„Vánoční trh se u nás koná už podruhé a stejně jako loni bude zakončený slavnostním rozsvícením stromku před Muzeem nové generace, a to v 17 hodin. K tomu bude zpívat pěvecký sbor koledy. Předtím chceme návštěvníkům dopřát zážitek a pohodu v krásném zámeckém prostředí, kam se běžně nedostanou. Třeba do barokní prelatury s freskami nebo do prostor bývalého Muzea knihy,“ řekla Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

Vyřezávání betlémů v prvorepublikovém stylu, malování na vánoční ozdoby i ryby nabídne vánoční trh ve žďárském zámku. Tým Zámku Žďár nad Sázavou tvoří vánoční trh citlivě, pečlivě vybírá prodejce, sází na tradiční výrobky a regionální produkci. „Už loni jsme šli touto cestou a díky pozitivním ohlasům návštěvníků v tom pokračujeme i letos. K dostání tak budou ručně dělané vitráže, modrotisk, na místě pečené vanilkové rohlíčky, ryby z rybníků Kinských nesmí chybět. Letos jsme také připravili zámecké dárky. Lidé tak mohou své blízké obdarovat víkendem v naší zámecké věži, netradičním dárkem může být třeba balíček Stluč si svou budku. Děti si tak pod stromečkem mohou vyrobit ptačí budku,“ vyjmenovala jen malou část toho, co na návštěvníky čeká, Zuzana Kopuncová, hospitality manažerka žďárského zámku.

Výlov Velkého Dářka na Žďársku, největšího rybníku Vysočiny.
Kapři z Velkého Dářka odcestují během týdne do Německa a Polska

Na děti a jejich doprovod čekají ve žďárském zámku dílničky všech možných druhů, a to každou předvánoční sobotu. „Myslíme na nejmenší. Proto jsme pro ně připravili zajímavé aktivity, tuto sobotu budou vyrábět adventní věnce a svícny, tu další dárkové krabičky,“ připomněla Lucie Herberová.

Vánoční trh, Zámek Žďár nad Sázavou
9.12.2017, 9:00-17:00 hodin
DOPROVODNÝ PROGRAM:
Prodej kaprů a vánočních stromků
Vánoční dílna pro děti – výroba adventních věnců a svícnů (bývalá čajovna – III. nádvoří)
Trubači troubí Vánoce – odpolední troubení z oken zámku (III. nádvoří)
15:00 – Vánoční písně v podání pěveckého souboru Oáza Worship Band (Barokní Konírny – IV. nádvoří)
17:00 – Slavnostní rozsvícení vánočního stromu (před Muzeem nové generace)

Vánoční tvořivá dílna, Zámek Žďár nad Sázavou
9.12.2017 9:00-17:00
Akce pro děti
Druhá ze tří adventních kreativních dílniček pro děti i jejich rodiče.
TÉMA: Adventní věnečky a svícny – tvoření z chvojí
Po všechny tři vánoční dílničky se vyrátí také společný model zimního města.
Cena dílničky: 80 korun dítě od 3 let
Místo konání: Inventorium zámku, vstup v recepci Muzea nové generace