„Pod slovy speciální služby se skrývá pestrá nabídka pro všechny, co rádi čtou či navštěvují tvůrčí dílny, ale jistý handicap jim zabraňuje zapojit se do různých akcí pro veřejnost, ať kvůli mentální, zrakové nebo sluchové vadě," vysvětlila Dana Licková, zástupkyně ředitelky KMJS.

Těmto návštěvníkům knihovníci tvoří a postupně doplňují nabídku služeb na míru. Nakupují knihy pro děti s vadou čtení, mluvené knihy pro nevidomé a slabozraké, zajišťují donáškovou službu pro nemocné seniory a nevidomé čtenáře, organizují tvůrčí dílny.

„Vzájemnému potkávání se všech uživatelů v knihovně velmi pomáhá spolupráce s neziskovými organizacemi. Oddělení pro děti a mládež třeba pořádá s klubem Úsměv místní Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí hojně navštěvované tvůrčí dílny. Hudební a zvuková knihovna spolupracuje s nevidomými a slabozrakými. Pro uživatele s oční vadou nakupujeme mluvené slovo na různých nosičích, máme roznáškovou službu do domu, zapůjčíme knihy v Braillově písmu i z jiných knihoven," popsala Licková.

Se Svazem neslyšících a nedoslýchavých (SNN) spolupracuje KMJS druhý rok. „Po exkurzi, kdy si knihovnu členové klubu prohlédli, jsme získali z jejich řad nové čtenáře," dodala Dana Licková. Velmi se také osvědčily tvůrčí dílny i kurzy znakové řeči, jež KMJS pořádá.

Určeny jsou všem, jež problematika dorozumívání se s neslyšícími zajímá. Lektorka v nich učí základní hesla znakované češtiny. Chlapci z klubu docházejí dobrovolně do lekcí, aby pomáhali lektorce s výukou konverzací v praxi.

Knihovna se snaží nezaostávat za rozvojem informačních technologií. Na jejích internetových stránkách mohou čtenáři používat výkonný katalog Portaro s trojvrstvou architekturou. „Neustále aktualizujeme webové stránky, nově jsme na Facebooku, najdou nás tam zejména mladší návštěvníci," řekla Dana Licková. Na dětském webovém portálu najdou malí čtenáři například i Koutek skrytých slovíček, jenž nabízí knihy pro děti s poruchami čtení.