„Jednou bych se chtěla stát právničkou," vysvětluje talentovaná žákyně základní školy v Demlově ulici s tím, že je to ještě vzdálená budoucnost, během níž ještě svůj názor zřejmě několikrát změní. Jasno má ale v tom, že nechce, aby její povolání bylo nějak spojeno s výtvarným talentem. „Kreslení by mělo zůstat jen koníčkem," potvrzuje Marcela Smrčková.

O výtvarné soutěži Česko mýma očima aneb Vzkaz pro mého kamaráda z Norska se třináctiletá dívka dozvěděla od své učitelky na výtvarnou výchovu. Soutěžilo se ve třech kategoriích a Marcela Smrčková patřila v té své od dvanácti do patnácti let mezi mladší účastníky.

„Hrozně mě překvapilo, že jsem vyhrála právě já. Když jsem pak viděla obrázky ostatních, tak mi některé přišly hezčí než ten můj," říká skromně Marcela.

Tématem druhé kategorie bylo místo v České republice, které mám rád. Marcela Smrčková si zvolila právě historické uličky v Praze.

„Chtěla jsem si vybrat nějaký známější motiv, a tenhle mě zaujal," popisuje talentovaná dívka, která se při kresbě inspirovala fotografií. Vytvoření vítězného díla jí pak trvalo více než čtyři vyučovací hodiny.

Marcela Smrčková při kreslení obrázku pražských uliček použila svoji nejoblíbenější techniku. „Nejradši mám suché pastely. Jsou hezky barevné a je taky super, že se dají gumovat," směje se dívka. Ráda také využívá vodovky či pastelky, kterými kreslí zvláště doma. Raději než skutečné věci ale na papíře znázorňuje spíše abstraktnější vzory.

Malování se talentovaná žákyně nevěnuje jenom doma. „Loni jsem chodila do základní umělecké školy a letos do výtvarného semináře ve škole," vypočítává. V základní umělecké škole ale pobývala raději. „Myslím, že jsem se hlavně naučila víc věcí. Ráda bych tam chodila zase, ale asi nebudu mít čas, protože máme docela dost odpoledních vyučování," vysvětluje Marcela Smrčková.

Dívka za své dílo Pražské uličky převzala 22. června ve Žďáře nad Sázavou ocenění z rukou norského velvyslance. „Nečekala jsem, že vyhlašování bude tak dlouhé. Dostala jsem dva diplomy, dvě knížky a hezkou pohlednici," vypráví Marcela Smrčková.

Spolu s dalšími oceněnými pracemi bude její vítězný obrázek vystavený v září v norském Bergenu.