„Návštěvníci mají možnost obdivovat také část sbírky japonských lakových prací. Tuto kolekci postupně tvořili majitelé zámku - základ sbírky položili Lichtensteinové, v pozdější době na ně navázali hrabě Rudolf Lobkovic a hrabě František Harrach. Velkomeziříčská sbírka je pozoruhodná a nacházejí se v ní také předměty, jež se zároveň vyskytují i v dalších velkých evropských muzeích a galeriích,“ přiblížila Lucie Pavelcová z velkomeziříčského muzea.

Lidé si na výstavě mohou rovněž prohlédnout takovou zajímavost, jako jsou párové skříňky na kadidlo, které prošly náročným restaurováním v dílnách Národního výzkumného ústavu pro kulturní dědictví v Tokiu. Ačkoli většina z vystavených předmětů pochází opravdu z asijských zemí, představeno je také několik evropských výrobků, které se oblastí Orientu inspirovaly.

Výstava Asie ve sbírkách velkomeziříčského muzea je ve výstavním sále muzea otevřena až do 19. srpna. „Přístupná je každý den kromě pondělí, a to od 9 do 17 hodin. Pro návštěvníky muzea je výstava zahrnuta v prohlídkové trase, ostatní zaplatí desetikorunové vstupné,“ dodala Lucie Pavelcová.

Ilustrační foto.
Zříceninu Zubštejn obsadí šermíři i čaroděj