„O výstavě jsme na popud místního sběratele obrazů Natálie Schmidtové začali uvažovat už v loňském roce. Nemáme zase tolik slavných lidí, kteří se u nás narodili anebo žili, abychom mohli další opomíjet," vyjádřil se bystřický starosta Karel Pačiska.

Výstava čítající několik desítek obrazů by se měla uskutečnit v prostorách bystřického muzea. „Zatím je zřejmé jen to, že by díla Natálie Schmidtové měla být vystavována v letních měsících," poznamenal ředitel muzea Vladimír Cisár.

Amatérská malířka, která se dočkala mezinárodního ohlasu, se v roce 1895 narodila v Rusku jako Natálie Maslikova. O třiadvacet let později se provdala za válečného zajatce Hugo Schmidta a odešla s ním na Bystřicko, kde strávila více než šest desítek let.

Celý život zůstala negramotná a obrazy začala vytvářet až ve svých padesáti letech coby samouk. Autorce se dostalo už po jejích prvních výstavách v Praze a Paříži v roce 1946 mezinárodního ohlasu.

Od 60. let 20. století v souvislosti se silnou vlnou zájmu o neprofesionální a naivní umění v Evropě se pak dostalo tvorbě Schmidtové opět výrazné pozornosti, a to jak doma, tak v zahraničí. Natálie Schmidtová zemřela v roce 1981 v Rozsochách na Bystřicku. Její monografii s názvem Já su stěhovavý pták vydalo Muzeum umění v Olomouci v roce 2006.