Celostátní akci pravidelně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Bohatý program připravila Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou. „Nejstěžejnější akcí je autorské čtení a beseda se spisovatelem Ivanem Krausem a jeho ženou, loutkoherečkou Naďou Munzarovou," sdělila vedoucí oddělení pro dospělé čtenáře žďárské knihovny Anna Drdlová. Beseda se známou dvojicí začíná dnes v 17 hodin.

Žďárská knihovna znovu připomene i Karla IV. Zítra čeká na účastníky vyhodnocení soutěže Co víte o Karlu IV.? „Výherci se mohou těšit třeba na poukázky na nákup knih," slíbila Drdlová.

„Na čtvrtek chystáme přednášku na téma Žďár v době Karla IV., kterou si připravil historik Miloslav Lopaur," pozvala Drdlová. Páteční odpoledne nabídne divadelní představení O Šeherezádě a Aladinovi, začíná v 17 hodin.

Novoměstská knihovna dnes od 12 do 16 hodin přivítá děti na Podzimním malování. „Za hezkého počasí pokreslíme parkoviště za kulturním domem. Vypadá to ale, že se kvůli dešti budeme muset uchýlit do jeho předsálí," uvedla Marie Janečková z novoměstské knihovny. Zítra čeká na návštěvníky Den otevřených dveří. Noví čtenáři se budou moci po celý týden registrovat zdarma.

Vstřícní budou ke čtenářům také v Bystřici nad Pernštejnem. I tam se mohou zaregistrovat zdarma, stávajícím čtenářům budou při vracení knih prominuty upomínky. Všichni také budou moci každý den třicet minut využít internet.

Co se také chystá?

Knihovna Matěje Josefa Sychry, Žďár nad Sázavou:

Úterý 4. října: 17.00 Beseda se spisovatelem Ivanem Krausem a Naďou Munzarovou

Středa 5. října: 17.00 Poetické kafíčko; 17.00 Co víte o Karlu IV.? (vyhlášení výsledků soutěže)

Čtvrtek 6. října: 17.00 Žďár v době Karla IV.

Pátek 7. října: 17.00 Vemte děti na pohádku

Městská knihovna, Nové Město na Moravě:

Úterý 4. října: 12.0016.00 Podzimní malování

Středa 5. října: Den otevřených dveří

Po celý týden možnost registrace zdarma.

Městská knihovna, Bystřice nad Pernštejnem:

Po celý týden možnost registrace zdarma, prominutí upomínek při vracení knih.