Olejomalba byla původně vystavována jako neznámý bitevní výjev. „Obraz je poměrně tmavý. Jezdci v turbanech sváděli k domněnce, že jde o výjev z válek s Turky. Když jsem jej jednou prohlížel, zaujala mě postava vpravo nahoře. Muž na běloušovi s dvourohým kloboukem na hlavě, velící k útoku. Klobouk má nasazený rohy do stran,“ popsal Mikule.

Právě podle posazení klobouku na hlavě mužské postavy začal muzejník zvažovat, zda vyobrazený muž není slavný francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte. A jestli bitva na plátně není něco jiného, než boj s Turky. Následovalo dlouhodobé pátrání. „Velice mi pomohl kolega Pavel Elbl, který se o napoleonské období zajímá. Právě on přišel na to, že jde o bitvu u Lützenu roku 1813. Machometáni v popředí tak nejsou Turky, ale mameluky, kteří tvořili součást císařské jízdní gardy,“ řekl muzejník.

Marie Dobrovolná provozuje veterinární praxi ve Žďáře nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě.
Zvířata ze zookoutku v Kletečné jsou v hrozném stavu, tvrdí veterinářka ze Žďáru

V bitvě u Lützenu, která se uskutečnila 2. května 1813, se Francouzi utkali s pruskou armádou. „V rozhodujícím okamžiku do bitvy zasáhl sám Napoleon v čele své císařské gardy, k níž patřili mameluci. Tuto jednotku vytvořil po vzoru mamlúků, které poznal při svém egyptském tažení, v roce 1803. A později ji zařadil do své gardy. Bitvu samozřejmě císař vyhrál,“ informoval muzejník.

A ještě něco kromě muže s dvourohým kloboukem pomohlo určit zobrazený výjev. „Vlevo je na obraze vidět rozbité dělo. I to přispělo k bližší identifikaci,“ vysvětlil Mikule.

Svatojánská pouť ve Žďáru nad Sázavou.
Druhá největší pouť v České republice letos nebude. Žďárští ji zrušili