Na Slunohraní ukáže Jitka Šuranská obě podoby své hudby, publikum se může těšit na barevný večer s krásnými moravskými písničkami v netradičním hávu. V jedné skladbě se dokonce k triu připojí i účastníci smyčcových kurzů. Ti se s Jitkou a jejími hudebníky setkají už odpoledne při speciálním workshopu world music.

„Vím, že na kurzech budou muzikanti, kteří se zabývají převážně klasickou hudbou, můžeme tedy na začátku hrát z not", řekla Jitka k pojetí workshopu. „Chtěla bych ale, aby s námi zakusili také prvek improvizace a zažili pocit hraní v kapele," dodala.

A jak vzniklo trio? „Měla jsem sen o vlastní kapele a chvíli trvalo, než jsem potkala ty správné muzikanty," řekla Šuranská. „Poprvé jsme se spolu s Martinem Krajíčkem a Marianem Frýdlem potkali ve Frenštátě pod Radhoštěm v hudební škole a už na té první zkoušce jsem cítila, že je to „ono". Ten pocit přetrvává dodnes. Jsme spolu dva roky a připravujeme se na natáčení prvního alba," prozradila Šuranská. Z trojice muzikantů vyzařuje i lidské souznění, což dává hudbě určitou nadstavbu.

Jitka Šuranská vystoupí v úterý 5. července ve 20 hodin v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě.