Poslední aristokratka autora Evžena Bočka vyšla na svět nejprve v knižním vydání, které si u čtenářů získalo velkou oblibu. Později pro pražské Divadlo Na Jezerce vytvořil dramatizaci a hru zrežíroval Arnošt Goldflam.

Aristokratka si v divadelní podobě klade stejný účel jako kniha – hlavně pobavit diváka. „Poslední aristokratka je stejně jako kniha velmi vtipná. Je o tom, co všechno je člověk schopen udělat, aby zachránil svůj hrad, tedy i svoji historii,“ popsala komedii představitelka hlavní role Marie Kostkové z Kostky Anna Polívková.

Lyžařský výcvik Velkomeziříčských gymnazistů na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí.
Studenti brázdili Fajtův kopec

Její postava se spolu s rodinou vrátila z Ameriky na rodový zámek, kde pozoruje a vtipně popisuje dění kolem sebe. „Všechny ostatní postavy jsou krásně vykreslené figurky ze života českého, mezi které se musí naši amerikáni nějak zařadit,“ dodala Polívková, která s Divadlem Na Jezerce vystupuje po různých místech republiky vůbec poprvé.

Děj hry se odehrává převážně na českém hradě Kostka, kam se po pádu komunistického režimu z New Yorku vrací rodina hraběte Františka Antonína Kostky z Kostky. Společně se zámkem však zdědí i hypochondra v podobě zahradníka a kuchařku, která ke sklenici alkoholu nemá daleko.

Po boku herečky Anny Polívkové na žďárském jevišti vystoupí také Jan Hrušínský, Miluše Šplechtová či Jitka Sedláčková. Úspěšné představení začne ve čtvrtek 18. ledna od sedmi hodin večer.

Na pětiměsíční náročné cestě mladá žena poznala krásy i nástrahy divoké přírody.
Monika Benešová z Města sama urazila tisíce kilometrů napříč Amerikou