Začátek pátečního programu je v 18 hodin, kdy v taneční kavárně zahraje kapela TATA Band. O hodinu později se dostaví zmíněné historické osobnosti a přihlížející se mohou mimo jiné těšit na vytyčení půdorysu svatostánku a představení základního kamene, které město kostelu věnuje.

„V doprovodu představitelů města a farnosti pozdraví účastníky opat Vejmluva spolu s architektem Santinim. Nad půdorysem poutního kostela převezmou kámen s věnováním občanů města. Po celý večer bude otevřená kavárna a rovněž připravena malá výstava Opus Santini,“ popsal Stanislav Růžička ze spolku Putování za Santinim, který je společně s městem a „zámeckou“ farností pořadatelem akce. Od 20 hodin návštěvníky náměstí čeká koncert Jana Smigmatora a později taneční zábava.

V sobotu 7. září se slavnosti přesunou do areálu zámku a ke kostelu na Zelené hoře, program začne po druhé hodině odpolední. „Na dvouhodinovou procházku s názvem Po stopách Santiniho se můžete vydat v doprovodu skvělých průvodců. Profesor Vít Vlnas a docent Jiří Kotalík patří mezi největší znalce barokní doby a svoje znalosti prezentují s nevšedním nadšením. Po mši svaté v poutním kostele se k oběma pánům přidá Constantin Kinský, který se stane průvodcem v Muzeu nové generace. Jiří Kotalík se ujme slova v galerii barokního umění a Vít Vlnas, autor knihy o životě svatého Jana Nepomuckého, se představí v poutním kostele,“ upřesnil Stanislav Růžička.

Husici epyptské se u Horního rybníka líbí.
Vzácné husici egyptské se na rybníku v centru Žďáru daří

Pestrý kaleidoskop setkání odborníků s veřejností, přednášek a koncertů vyvrcholí laserovou animací areálu poutního kostela, kterou mohou lidé sledovat od Konventního rybníka. „Jako pocta významným výročím letošního roku rozsvítí exteriér kostela laserová animace. Za hudebního doprovodu se vedle barevných kontur stavba rozzáří například podpisem architekta Santiniho a řadou dalších imaginací,“ přiblížil Růžička. Poté se diváci mohou těšit na komponovaný hudební pořad ke 300. výročí položení základního kamene svatostánku včetně jeho vysvěcení. Oslavy završí mše svatá sloužená v neděli od 9 hodin v zámecké bazilice minor.

Podle Stanislava Růžičky je navíc vzhledem k současným rozsáhlým opravám památky situace trochu podobná době před třemi staletími. „I tehdy byl kostel obestaven lešením a oltáře dosud neměly sochařskou výzdobu,“ doplnil Stanislav Růžička.