To mohou návštěvníci vidět na výstavě žďárského fotografa Milana Šustra se stručným názvem Chrám, která bude zahájena 7. července ve žďárském Čechově domě. Trochu netradiční bude i skutečnost, že se obejde bez vernisáže…

„Nechávám to jenom tak volně plynout, prostě od 7. července do konce září mohou lidé do Čechova domu přijít a podívat se,“ uvedl Milan Šustr.

K vidění bude zhruba pět desítek denních i nočních snímků památky zapsané na seznamu UNESCO, které byly vyfoceny s osvětlením i bez něj, na formátech A3, A4 a A1. Většinou se jedná o černobílé fotografie. „Snažil jsem se o trochu netradiční pohled na Zelenou horu. Některé fotky jsem takhle ještě neviděl, ale samozřejmě to ještě neznamená, že tak nikdy vyfoceny nebyly,“ sdělil s úsměvem fotograf.

Vítězem soutěže Stavba Vysočiny 2016 v kategorii rekonstrukcí staveb občanské vybavenosti se stalo „zámecké“ Muzeum nové generace ve Žďáře nad Sázavou, a to za harmonické spojení budovy bývalého zámeckého pivovaru a moderní expozice.
OBRAZEM: V soutěži sbíraly ceny čtyři stavby ze Žďárska

Fotografie Milana Šustra jsou v současné době k vidění v sídle krajského úřadu v Jihlavě, v prostorách sociálního odboru. Jde o výstavu s názvem Souznění, která představuje černobílé snímky seniorů a malých dětí. Ty po prosincové žďárské prezentaci v první polovině letošního roku nejdříve „putovaly“ i po dalších Senior a Family pointech v Kraji Vysočina.

Další Šustrovy snímky, tentokrát z Nového Města na Moravě a ze Žďáru nad Sázavou, se brzy objeví ve dvou nových publikacích. Půjde o srovnávací fotografie Nového Města, a tato kniha, na níž se textově podílí novoměstský starosta Michal Šmarda, by měla vyjít začátkem srpna. Podobná publikace, srovnání historických záběrů města se současnými, tentokrát ale žďárských, má pak vyjít v září.

„Textově ji připravuje Miloslav Lopaur ze žďárského muzea a budou v ní i historické fotografie ze sbírek muzea, které nejsou příliš známé. Vydaná má být v průběhu září,“ doplnil Milan Šustr.

Novoměstský orientační běžec Šimon Mareček (vlevo) získal na Olympiádě dětí a mládeže 2017 v Brně stříbrnou medaili ve sprintu.
Šimon Mareček oželel účast na mistrovství Evropy, má stříbro z ODM