Lidé si mohli staronové kino projít a prohlédnout, posedět ve vestibulu nebo se občerstvit v Café Biják. V sále se promítaly obrázky, jak postupovala rekonstrukce biografu. Své certifikáty také včera obdrželi takzvaní Kinomilové – příznivci kina, kteří přispěli finančně na jeho rekonstrukci a „adoptovali“ tak některou ze sedaček. Mají ji rezervovanou na dva roky (i opatřenou štítkem se jménem nebo přezdívkou). Aktuálně 39 míst ve žďárském kině adoptovalo 24 Kinomilů; jsou mezi nimi obyvatelé Žďáru i firmy. Certifikát pro Kinomily dostala i rodina Niederlových ze Žďáru.

„Filmy máme rádi, i když na všechny samozřejmě nechodíme, fanoušci jsme takoví v podstatě běžní.Nápad s Kinomily se nám ale líbil, je to pěkná možnost nějak městu přispět, a řekli jsme si, proč ne? Tak jsme si adoptovali dvousedačku,“ řekla s úsměvem za čtyřčlennou rodinu Alexandra Niederlová.

Prvním filmem, který mohli v opraveném kině návštěvníci vidět, byl Špalíček pohádek, v den znovuotevření kina ho promítli hned dvakrát. Nejnavštěvovanějším filmem byl v historii žďárského biografu Poklad na stříbrném jezeře.

Třetí zastávkou Minifestivalu řemesel Kraje Vysočina byl Žďár nad Sázavou.
OBRAZEM: Studenti předvedli své dovednosti přímo na náměstí