„Už několik let jsem nosil v hlavě myšlenku, že ruce jsou takovým netradičním portrétem každého člověka. A zejména u seniorů. Na jejich rukou je jasně patrné, čím vším ten člověk v životě prošel. Před rokem a půl jsem se potkal s ředitelem Domu seniorů Mitrov a dali jsme se spolu do řeči. Mimo jiné jsem se mu svěřil se svou myšlenkou nafotit ruce s příběhem a nakonec jsme se domluvili na spolupráci,“ sdělil Milan Šustr.

Klienti domova šli do fotografování s nadšením. „Byli rádi, že budou zachyceny jenom ruce a nepůjde o fotografie portrétů. Někteří z nich už měli zkušenost z roku 2015 s focením do mitrovského kalendáře,“ potvrdila vedoucí aktivizačního úseku Domova pro seniory Mitrov Miroslava Špačková.

Ruce dokážou odvyprávět celý příběh člověka. A ruce seniorů, zvláště těch, s nimiž se život právě nemazlil, by mohly vyprávět spoustu příběhů. S touto myšlenkou začal v závěru loňského roku Milan Šustr s fotografováním. „Příběh života je na rukou starších lidí velmi silně vidět a v domovech seniorů je inspirace opravdu velká. Do Mitrova jsem jel několikrát, spolupráce byla naprosto skvělá. Na fotografiích jsou hlavně ruce seniorů při nejrůznějších aktivitách. Ale jsou tam i ruce odpočívající,“ prozradil Milan Šustr.

Národní přírodní rezervace Ransko bývá na jaře pokryta bílým kobercem bledulí.
Hrozí bledulím na Ransku vyhynutí? I to se dozví účastníci sobotní vycházky

Focení seniorů nebylo pro žďárského fotografa novinkou. Za sebou už měl projet nazvaný Souznění. „Šlo o fotografie seniorů s malými dětmi do jednoho roku,“ upřesnil Milan Šustr.

A kam konkrétně se mohou lidé přijít na snímky podívat? „Fotografie jsou zatím na pár dní umístěny v jídelně v budově zámku. Poté je rozmístíme po chodbách celého domova, aby si je mohly prohlédnout všechny návštěvy přicházející do zařízení,“ informovala Miroslava Špačková.

„Za jejich vznik je nutné poděkovat kromě zmíněných klientů a fotografa také zaměstnancům domova, kteří k podobným projektům přistupují s velkým nadšením a kreativitou. Práce v domově není lehká a takovéto výsledky jim přinášejí radost, naplnění a dává smysl jejich práci,“ dodala Miroslava Špačková.

Vytěžená místa zarůstají náletovými dřevinami.
Vlastník les vytěžil, nezalesnil a nekomunikuje, pokuty neplatí