„V případě Zlaté jeřabiny podporujeme činnosti a malé i větší kulturní akce, které si zaslouží, aby se o nich vědělo," vysvětlila radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Do Zlaté jeřabiny Ceny Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2015, byly ze žďárského okresu v kategorii kulturní aktivita nominovány meziříčský Evropský festival filosofie, žďárský festival KoresponDance, živý betlém z Měřína, žďárské Muzeum nové generace i festival Otevřeno Jimramov. Dále bystřické Slavnosti brambor, odhalení památníku svaté Zdislavy v Křižanově a novoměstský festival Slunohraní.

Tradiční měřínský živý betlém výpravnou divadelní hru o narození Ježíše Krista, která se odehrává vždy o Štědrém dnu dopoledne a pak ještě večer na prostranství za kostelem, loni zajišťovalo na sto dvacet dobrovolníků. Před pěti tisíci návštěvníky se předvedlo čtyřiašedesát herců společně s velbloudy, koňmi, oslíkem a ovečkami.

„V roce 2015 se díky novým kulisám, kostýmům, rekvizitám, ale hlavně netradičně situované scéně a zvětšením kapacity mobilních tribun podařilo vytvořit krásný venkovní amfiteátr," uvedla za pořadatelské sdružení Rybníkáři a přátelé Tereza Motyčková.

O Zlatou jeřabinu 2015 usiluje rovněž Muzeum nové generace ve Žďáře nad Sázavou. Nejedná se o klasické muzeum, ale o expozici, která stojí na moderních technologiích, jako jsou videoprojekce spojené s hudebním doprovodem a vystavenými exponáty. Hlavním cílem je zaujmout návštěvníka a představit mu život v cisterciáckém klášteře, baroko a současné město Žďár nad Sázavou.

Ojedinělý památník věnovaný svaté Zdislavě za sedm milionů korun, na který se složili nejenom věřící z celé republiky i ze zahraničí, byl loni v září odhalen v centru Křižanova. Pozdější světice, jež z Křižanova pocházela, Zdislava z Lemberka, nyní v podobě bronzové sochy shlíží z podstavce v netypické kamenné stavbě s novou kašnou. Na slavnost spojenou s odhalení sochy se do obce sjelo přes pět tisíc poutníků.

„Denně v Křižanově vidíme přijíždějící, kteří si památník fotografují a obdivují. Vše bylo financováno výhradně z darů, začínali jsme s prázdnýma rukama," sdělil duchovní křižanovské farnosti Tomáš Holcner.

Cílem gastronomické akce Slavnosti brambor v bystřickém centru Eden, jež se rovněž uchází o Zlatou jeřabinu 2015 v kategorii kulturní aktivity, je představit Kraj Vysočina a jeho typické chutě se zaměřením na tradiční produkt Vysočiny brambory.

V rámci programu vybraní producenti brambor z Vysočiny představovali své výpěstky, ze kterých personál pod vedením šéfkuchařů připravoval tradiční i netradiční speciality, a kromě zábavy nechyběl ani odborný program.

Mezi nominacemi je například také třetí ročník třídenního žďárského festivalu KoresponDance. Spolu s českými umělci na něm vystupovali tvůrci ze Španělska, Švýcarska, Itálie, Francie a Slovenska.

„Festival současného tance i pohybového divadla přilákal na 1900 diváků, kteří navštívili představení nejen v zámku, ale i na dalších festivalových místech, jakými byly poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, rekreační areál Pilák či skatepark u zimního stadionu," informovala Šárka Maroušková z pořádajícího sdružení SE.S.TA.

Za péči o kulturní dědictví je z okresu Žďár nad Sázavou do krajské ankety navrženo rovněž osm počinů.

Jedná se zrestaurování oltáře v bystřickém kostele svatého Vavřince, středověkých nástěnných maleb v kostele svatého Jakuba v Dalečíně, obnovu fasády v kostele svatého Matouše ve Fryšavě pod Žákovou horou, zrestaurování varhan v kostele svatého Jakuba Většího v Osové Bítýšce a obnovu kazatelny v kostele svatého Filipa a Jakuba v Pavlově.

Dále o opravu střechy evangelické fary v Rovečném, obnovu fasád vstupních věží meziříčského zámku a obnovu mobiliáře ve žďárském poutním kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

„Součástí prací bylo zejména restaurování a elektrifikace deseti konzolových zrcadlových svícnů v úrovni prvního ochozu, restaurování nástěnných konzolových svícnů a pěti závěsných luceren v přízemí a restaurátorská obnova nástěnných maleb na hlavních pilířích v přízemí interiéru kostela, které tvoří pozadí obnovených svícnů," přiblížil farář žďárské „zámecké farnosti" Vladimír Vojtěch Zaleský s tím, že restaurované části mobiliáře byly před realizací prací ve velice špatném stavu.

V průběhu měsíce března je možné pro jednotlivé akce hlasovat prostřednictvím webových stránek Kraje Vysočina www.kr-vysocina.cz. Ocenění a finanční dar získají v obou kategoriích tři aktivity s nejvyšším počtem obdržených hlasů.

Kdo soutěží?

12. ročník Zlaté jeřabiny Ceny Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2015

ŽĎÁRSKO

Kulturní aktivita:

Evropský festival filosofie Velké Meziříčí

KoresponDance Žďár nad Sázavou

Měřínský živý betlém Měřín

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou

Otevřeno Jimramov Jimramov

Slavnosti brambor Bystřice nad Pernštejnem

Slavnostní odhalení památníku svaté Zdislavy Křižanov

Slunohraní Nové Město na Moravě

Péče o kulturní dědictví:

Restaurování hlavního oltáře v kostele svatého Vavřince Bystřice nad Pernštejnem

Restaurování středověkých nástěnných maleb v kostele svatého Jakuba

Obnova fasády kostela svatého Matouše Fryšava pod Žákovou horou

Restaurování varhan v kostele svatého Jakuba Většího Osová Bítýška

Restaurování kazatelny kostela svatého Filipa a Jakuba

Obnova evangelické fary Rovečné

Obnova fasád vstupních věží zámku Velké Meziříčí

Obnova mobiliáře v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře Žďár nad Sázavou

JINDE V KRAJI*

Kulturní aktivita:

Festival Pelhřimov město rekordů Pelhřimov

Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou

Polná v plamenech festival ohňových umění Polná

Péče o kulturní dědictví

Obnova jižního průčelí hradu včetně slunečních hodin Ledeč nad Sázavou

Celková obnova kostela Narození Panny Marie Želiv

* vybrané akce; kompletní seznam je umístěn na webu kraje