„Adventními zvyky a oslavami vánočních svátků jsme se zabývali v minulosti již několikrát, a proto letošní vánoční výstava bude trochu netradiční. Návštěvníci se totiž dozvědí, jakými činnostmi se naši předkové zabývali doma i venku v období kolem Vánoc, jak si dospělí i děti krátili čekání na Ježíška a kde se vzaly některé zvyky a činnosti, které dnes neodmyslitelně k Vánocům patří," vysvětlila Kamila Dvořáková z regionálního muzea.

Pamatujete si například ještě, že naše babičky v zimě síťkovaly, pletly nebo draly peří a u toho poutavě vyprávěly? Umíte napsat vánoční přání? Tušíte, jak naši předkové v zimě cestovali, co to byl skijöring nebo na čem všem děti jezdily z hor a kopců? Máte představu, od kdy lyžujeme, sáňkujeme, bruslíme, hrajeme ve Žďáře hokej a stavíme sněhuláky? Také na tyto otázky na Tvrzi odpoví.

Návštěvníkům ale bude zpřístupněn i Moučkův dům. V době adventu a Vánoc bude svátečně vyzdoben a například v obchodě se dozvíte, jaké dárky byste mohli najít pod stromečkem v době první republiky.