„Všechny fotografie jsou z archivu muzea, jde o snímky z Nového Města na Moravě,“ poznamenala Alice Hradilová z Horáckého muzea.

„Nejstarší fotografie je z roku 1918. Ale na výstavě nebudou pouze fotografické snímky, ale také plakáty, vyhlášky a další materiály,“ doplnila kurátorka sbírkových fondů Horáckého muzea Kateřina Skalníková.

Díky fotografiím, politickým a volebních plakátům, dobovým vyhláškám a propagandistickému materiálu si místní připomenou osudové momenty, které hýbaly Novým Městem na Moravě. „Výstava sleduje hlavně politické dějiny. Zachycuje období protektorátu i socialismu. Upozorní také na návštěvu prezidenta Svobody nebo prvomájové průvody. Věnuje se i osudovým osmičkám, mimo jiné rokům 1938 a 1968,“ informovala Kateřina Skalníková.

Unikátní výstava se zabývá také novějšími dějinami a současností. „Připomene sametovou revoluci a první svobodné volby v Novém Městě na Moravě. Expozice je dotažena až do současnosti. Nejnovější fotografie představují především sportovní a kulturní události, které se v posledních letech ve městě uskutečnily,“ přitakala Kateřina Skalníková.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 27. září v 17 hodin v Horáckém muzeu. Expozice nazvaná 100: Momenty z novoměstské historie bude k vidění až do 2. prosince.

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou.
Žďárský projekt školákům nabízí bezplatně technické kroužky