„Bylo to zase něco trochu jiného, je až s podivem, že se představení, založené na stejném příběhu, může odehrát pokaždé úplně jinak,“ doplnil ji její manžel Milan Mokrý.

Letošní jubilejní patnácté měřínské představení bylo ozvláštněno také tím, že herecké obsazení bylo doslova a do písmene mezinárodní. „Baltazara si zahrál Markus Noehl z Německa. Mluví sice docela dobře česky, ale cizí přízvuk je tam patrný, takže diváci hned zjistí, že jeden z králů je opravdu cizinec,“ prozradila hlavní organizátorka akce a „duše“ tradičních živých betlémů v Měříně Tereza Motyčková.

Černý Baltazar to neměl na jevišti vůbec jednoduché, neboť právě pro něj byly připraveny speciální repliky. „Hrozně se u toho bavíme a do scénáře se mu většinou snažíme napsat co nejkrkolomnější slova, jako například převzácná pryskyřice a podobně. On je poctivec a velmi se na představení připravuje, pokaždé mu vložíme do textu něco, co pak na jevišti dokonale vyzní,“ rozesmála se Tereza Motyčková.

Díky cizímu přízvuku byl tak černý král ještě exotičtější. Ale úspěch sklízeli i ostatní herci. Některé scény byly natolik realistické, že se neobešly bez několika slziček. „Dcerka se rozplakala ve chvíli, kdy začali vojáci s bičem vyhánět ostatní ze scény. Musela jsem ji uklidňovat, že je to jen jako. Ale bylo to opravdu moc pěkné, Měřínští ani letos nezklamali. Díky jejich vystoupení je náš Štědrý den ještě o něco štědřejší,“ pochválila měřínský živý Kamila Dudová z Nového Města na Moravě.

Žďárské regionální muzeum je nyní ve svátečním kabátě - návštěvníci se v něm dozví, jak se slavily Vánoce za první republiky.
OBRAZEM: V muzeu mohou lidé lít olovo nebo si zahrát drejdl