Tentokrát budou ve Žďáře krom jiného tančit kola a to v rámci hudebně divadelního průvodu francouzských umělců Dominiqua Boivina a Pierra Nadauda. „Festival má být plný překvapení, potká se v něm také barokní zpěv se současným tancem Itala Paca Dèciny v nádherném představení Artuš," říká za organizátory Kamila Drtilová.

V programu festivalu nebude chybět ani představení s prvky akrobacie Tešlon a Frkl v podání Lukáše Karáska a Francouze Florenta Golfiera. „A jedinečný zážitek bezpochyby přinese i koncert barokní hudby, který uvedeme ve spolupráci s festivalem Musica Figurata. Koncert zazní v jedné z nejvýznamnějších Santiniho staveb, v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře," konstatuje Kamila Drtilová. Už během května a června přijedou do žďárského zámku umělci na rezidenční tvůrčí pobyty, od poloviny června pak dorazí i italský choreograf Paco Dècina. Ten bude připravovat společně se svým kolegou kontratenoristou Sébastianem Fournierem a s místními tanečníky, hudebníky a zpěváky tvůrčí projekt, jehož výsledek pak budou moci diváci zhlédnout během festivalu.

Festival bude mít také bohatý doprovodný program. Jeho součástí se poprvé stane také Letní umělecký příměstský tábor zaměřený na rozvoj kreativity, otevřený všem dětem ve věku od 9 do 15 let.

Tábor bude probíhat od 30. června do 4. července a bude rozdělen do tří skupin, z nichž se jedna bude věnovat tanci a tanečnímu výrazu, druhá divadlu a třetí hudbě. Zastřešujícím tématem práce má být pro všechny tři skupiny improvizace. Do 15. června organizátoři přijímají přihlášky ještě do divadelní a hudební skupiny. Tábor povedou zkušení čeští umělci s pedagogickou praxí, kterým budou asistovat pedagogové ze Základní umělecké školy Františka Drdly.