Největší hvězdou festivalu bude česká houslistka a zpěvačka Iva Bittová. Do Nového Města přijede ve čtvrtek 9. července. Stráví celý den po boku ostatních muzikantů a v průběhu kreativního workshopu s nimi připraví společnou skladbu pro večerní koncert. „Iva Bittová se rozhodla přizvat na pódium ke spolupráci také Janáčkovo kvarteto, publikum tak bude svědkem zcela unikátního koncertu," konstatovala za organizátory Hana Konderlová.

Novoměstské Slunohraní přináší každoročně hudbou nabitý program, a to jak pro účastníky týdenního smyčcového workshopu, tak i pro obyvatele Nového Města na Moravě. Oba programy se prolínají po tři večery, v podobě koncertů u Horácké galerie.

Připravenou trojici koncertů otevře ve středu 8. července ve 20:30 jazzová zpěvačka Melanie Scholtz. „Sluncem prosycenou energii přiveze až z Jihoafrické republiky a vystoupí za doprovodu tria českých jazzmenů," uvedla Hana Konderlová. Už tradičním hostem novoměstského Slunohraní je zmíněné Janáčkovo kvarteto. Přízeň novoměstského publika si získalo hned prvním vystoupením v roce 2010 a od té doby je slavnostní závěrečný koncert vždy více a více obsazen.

„Letos můžete tyto umělce uslyšet 10. července v první části večera. Druhá část pak bude patřit Letnímu orchestru, který vytvoří všichni účastníci hudebních kurzů a který, pod taktovkou Richarda Kružíka, letos připraví skutečnou hudební lahůdku koncertní symfonii pro cimbál a orchestr z dílny Dalibora Štrunce," dodala Hana Konderlová.