„Umění odejít" zvládá každý jinak, Marta Kubišová má ale s odchodem do pěveckého důchodu jasno. „Rozhodla se, že letos pěveckou kariéru ukončí, a po 1. listopadu, kdy oslaví pětasedmdesáté narozeniny, už skutečně koncertovat nebude," přiblížila Věra Sedláková, dramaturgyně Kultury Žďár. Kubišová ve Žďáře zazpívá v lednu. Poslední recitál této uhrančivé osobnosti nabídne z její kariéry to nejlepší. Vystoupí s kapelou Karla Štolby a hostem Milanem Heinem.

Stromboli, znovu oživlá legenda z 80. let, má za sebou úspěšná vystoupení ve vyprodané O2 aréně, na letních scénách či festivalech. Květnový koncert s osvědčenými skladbami kapela odehraje v původní sestavě Michal Pavlíček, Bára Basiková, Klaudius Kryšpín, Jiří Veselý, Vendula Kašpárková a jako host Vilém Čok.

Nekonvenční zpěvačka, textařka a skladatelka s nezaměnitelným hlasovým projevem Jana Uriel Kratochvílová přijede do Žďáru v únoru. V někdejším socialistickém Československu byla první zpěvačkou, jež zpívala v tehdy novém stylu rock-reggae, a kvůli své výstřednosti měla s režimem problémy. V 80. letech emigrovala do Velké Británie, kde se inspirovala mnoha filozofickými směry.

Kratochvílová nyní působí ve skupině Illuminati.ca Jiřího Hrubeše, slavného bubeníka a spoluzakladatele Pražského výběru. „Její koncert slibuje zajímavý zážitek, na vnímání posluchače působí zcela nezvykle, a přesto pozitivně," zmínila Sedláková. Na pestrosti pěveckého a hudebního stylu přidává Kratochvílové hlasový rozsah od sopránu až po metalové hloubky, zvané growling.

Zážitkem pro děti bude lednový karnevalový program skupiny Pískomil se vrací, jedné z mála profesionálních kapel v Česku, jež se věnují výhradně moderní dětské tvorbě. Svou kvalitou si na české hudební scéně získala pevné místo. Kapela v novém programu nabídne vtipné a originální texty, „našlápnuté" písničky i pestrobarevné kostýmy.

Koncerty 2017

1. pololetí

16. 1. Duo Jamaha

22. 1. Dětský karneval nový program bigbítové kapely Pískomil se vrací

25. 1. Marta Kubišová poslední recitál

27. 2. Jana Uriel Kratochvílová, Jiří George Hrubeš & Illuminati.ca

21. 3. Václav Koubek

25. 3. Veselá trojka

26. 3. Koncert dechových hudeb ZUŠ

4. 4. Jiří Vondrák a Hana Robinson

10. 4. Kamelot a Laďa Kerndl písničky Kamelotu i jazz v podání „českého Sinatry", trochu netradiční, úspěšné spojení muzikantů a dlouholetých přátel Romana Horkého (kapelník Kamelotu) a Ladi Kerndla

25. 5. Stromboli

30. 5. koncert ZUŠ

17. 6. Festival dechových hudeb

2. pololetí

18.-19. 8. Horácký džbánek: Samson Lenk a Máci, Marush, Irena Budweiserová a Plavci, Michal Tučný revival, Spirituál kvintet, Navostro, Půljablkoň, Babalet, Hot Chickens, Žlutý pes