„V tuto chvíli je jasné, že v Havlíčkově Brodě představí svou knižní produkci více než sto šedesát vystavovatelů. Registrujeme ale zájem dalších, je tedy pravděpodobné, že konečný počet bude ještě o něco vyšší. Většina vystavovatelů se na veletrh pravidelně vrací, ale každý rok přibývá i několik nových a zajímavých nakladatelství a jejich projektů," informovala ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová. Jako příklad uvedla třeba nakladatelství Littera Silesia, Limonádový Joe, Nezávislý podmelechovský spolek, Institut Václava Klause či Echo 24.cz. „S nimi ale také dvě nakladatelství pro ty, kdo se zbytečně bojí matematiky: MatfyzPress a Matika pro spolužáky," usmála se Hejkalová.

Premiéru si na havlíčkobrodském Podzimním knižním veletrhu odbude i anglické nakladatelství Birmingham Books Publishing Ltd. Vloni na podzim ho založil Václav Řehák, dlouholetý manažer firmy Jaguar, milovník historie a spisovatel, a jinak také rodák z Čáslavi, který v Havlíčkově Brodě vyrůstal a prožil v něm středoškolská léta. „Soustředil jsem kolem sebe kolektiv asi deseti vskutku zajímavě a nekonvenčně píšících autorů z Česka, Slovenska a Velké Británie. První a velmi zajímavé knížky již máme v tisku a v Havlíčkově Brodě je poprvé představíme čtenářům," sdělil Řehák.

Bez bohatého doprovodného programu si už návštěvníci nedovedou knižní veletrh vůbec představit. „Při autorských čteních, besedách a autogramiádách vystoupí téměř sto padesát spisovatelů, překladatelů, ilustrátorů a dalších zajímavých lidí ze světa knih," řekla Hejkalová. „Návštěvníci se dočkají jak svých oblíbených hvězd, tak i tradičních hostů: Zdeňka Svěráka, Michala Viewegha, Ivana Krause, Jiřího Grygara, Václava Větvičky a jiných. Poprvé se představí i několik píšících a kreslících celebrit. Přijedou Halina Pawlowská, Marika Šoposká, Berenika Kohoutová či malíř, básník a písničkář Jiří Slíva a další," vyjmenovala Hejkalová. Dorazí ale i spisovatelé ze zahraničí, třeba jediný česky píšící rumunský básník Mircea Dan Duta či srbský spisovatel a překladatel Vladan Matic. „Detaily doprovodného programu zájemci najdou již nyní na webových stránkách veletrhu," podotkla Hejkalová.

V době konání knižního veletrhu přijíždějí do Havlíčkova Brodu tisíce lidí. Pořadatelé očekávají, že letos jich bude nejméně šestnáct tisíc.