Kniha přibližuje tváře československé armády prostřednictvím celkem šestnácti životních osudů generálů-legionářů narozených na Vysočině, kteří svoji hodnost získali v období první republiky. Pod titulem jsou podepsáni Eduard Stehlík, Karel Černý a Radim Chrást. „Práci jsme měli rozdělenou. Já jsem se hodně pohyboval v terénu, sháněl jsem po archivech obrazové přílohy a navštěvoval příbuzné. Některé snímky pocházejí i z publikací vydaných po konci první světové války," poznamenal podnikatel, bývalý voják z povolání a člen Československé obce legionářské Radim Chrást.

Prvotní myšlenka ke zpracování tematiky je stará tři roky a impulzem byla návštěva jedné pietní akce. Drtivá většina generálů v knize byla dle slov Chrásta obyčejnými kluky z malých vesnic v kraji, již se na své posty dostali díky píli a práci. Tyto významné muže však spojuje i další věc: smutný a tragický konec.

„Životy mnohých upadly v zapomnění. Například v Heřmanově o svém rodáku Václavu Ždímalovi vůbec nevěděli. Vzhledem k tomu, že jeho rodina už v obci nežije, oslovili jsme s žádostí o informace samosprávu. Pro ně to bylo překvapení, reakce ale nakonec pozitivní. Loni Václavu Ždímalovi odhalili pamětní desku," sdělil Radim Chrást.

Další díl připravují

Jména a životní příběhy generálů nejsou řazeny abecedně. Zatímco první stránky jsou věnovány nejvíce „mediálně" známému Janu Syrovému z Třebíče, závěr patří zase nejvíce „opomíjenému" muži, Bonifáci Káňovi z Podolí, který dle Chrásta zemřel v Brně na následky zranění způsobené gestapem.

Již nyní vzniká pokračování této knihy, druhý díl má zachycovat dalších patnáct generálů-legionářů z Vysočiny. „Půjde o osobnosti, jež bojovaly v československých legiích a většina z nich se významným způsobem zapojila do protinacistického odboje, a to jak na domácí frontě, tak v zahraničí. Generálskou hodnost však získali až po 15. březnu 1939," slibují autoři. Psát budou třeba o Jiřím Jarošovi, jemuž byl minulý týden na hřbitově ve Velkém Meziříčí odhalen památník.

-----------------

Křest

Slavnostní křest publikace Legionáři s lipovou ratolestí I. se uskuteční v sobotu 12. října od 14 hodin v Heřmanově. Bude součástí akce spojené se znovuodhalením pamětní desky TGM a Antonínu Švehlovi.