„Díky obnovení výletiště a omlazení kadovského zastupitelstva se nám podařilo naplánovat více akcí. Začínáme v sobotu masopustem," sdělil starosta Kadova Jiří Lausch.

Některé akce jsou zaměřené výhradně na zábavu. Při jiných mohou lidé přispět na dobrou věc. Tak je to i s Koňskou záchytkou, dobročinnou akcí na pomoc koním v nouzi. „Hlavní pořádající je Petra Fialová a je to spojeno se skvělou muzikou ve stylu country. Veškerý výtěžek jde na ohrožené koně," vyjádřil se Jiří Lausch.

Velkolepé oslavy se dočkají i nositelé tradičního českého jména. Všichni Josefové, a nejen oni, se mohou zúčastnit Josefovské zábavy s hudební skupinou Tandem, která se uskuteční v den jejich svátku, tedy 19. března.

Chybět v tomto roce nebude ani pálení čarodějnic a stavění či kácení máje. „Součástí je posezení a zpívání s kytarou. Už jsme to připravili vloni a mělo to docela ohlas," doplnil Jiří Lausch.

Vyvrcholením kulturní sezony bude setkání kadovských rodáků. „Tentokrát se uskuteční v rámci oslav 365 let od založení obce, takže bude poněkud slavnostnější. Připravujeme i nový kalendář," řekl Jiří Lausch.

Novou tiskovinu dostanou rodáci zdarma, ostatní zájemci si ji mohou zakoupit. „Kalendář se bude týkat Kadova, jeho historie, spolků a podobně. Pokoušíme se sehnat i nějaké dosud nezveřejněné fotografie," prozradil spoluautor připravovaného kalendáře historik Miloslav Lopaur.

Novinkou v letošních kulturních akcích jsou Závody v řezání a štípání dřeva. „Chtěli bychom upozornit na šikovné lidi z obce a okolí," poukázal na cíl akce Jiří Lausch.

Kalendář akcí

6. 2. Masopust, pochod masek s harmonikou

5. 3. Koňská záchytka dobročinná akce na pomoc koním v nouzi

19. 3. Josefovská zábava s hudební kapelou TANDEM

30. 4. Stavění máje, pálení čarodějnice

28. 5. Slavnostní kácení máje

4. 6. Dětský den

30. 7. Sraz rodáků, večerní zábava se skupinou Sýkorky

13. 8. Závody v řezání a štípání dřeva spojené s večerní zábavou

24. 9. Svatováclavské posezení s harmonikou

29. 10. 2. ročník Kadovského gulášobraní

19. 11. Pochod osvobození na Paseckou skálu

27. 11. Rozsvícení vánočního stromu, vánoční jarmark

5. 12. Mikulášská nadílka