Tehdy měla kniha Žďár nad Sázavou včera a dnes velký úspěch. Ocenili ji zejména místní patrioti. „Mám ji doma. A určitě si koupím i druhý díl. Některá místa se změnila opravdu hodně. Mnohdy si ani neuvědomujeme jak moc,“ zdůrazňuje jeden z místních obyvatel Oldřich Krčál .

Žďár nad Sázavou včera a dnes II přináší zcela nové pohledy. „Je to zase taková malá procházka Žďárem, ale po jiných místech než minule. Podařilo se nám sehnat nové fotografie. Některé jsou z muzea, jiné od soukromých sběratelů. Jsou to celkové pohledy na Žďár i na jednotlivé ulice. A jsou na nich zachycená i některá známá místa, jako například Zelená hora,“ říká žďárský fotograf.

Bítešské hody.
Po roční pauze opět v krojích: chasa projde Velkou Bíteší v září

Na devadesáti šesti stranách se před čtenářem objevují jak dávno zapomenutá zákoutí, tak i jejich současný vzhled. „Nejstarší historická fotografie je z roku 1916. Snímky jsou z různých časových období. Některé snímky mě samotného překvapily. Například pohled od mostu u křižovatky ulic Žižkova a Dolní. Ve třicátých letech dvacátého století tam bývala stará zástavba. Dnes je tam křižovatka,“ popisuje Milan Šustr.

„Některé změny jsou opravdu markantní,“ dodává.