V pátek 15. června rozčísne klasickou nabídku festivalů Slet bubeníků v havlíčkobrodském Klubu Oko. Sejdou se tu bubeníci napříč všemi generacemi, od nejmladších bubeníků ze základních uměleckých škol až po brodské bubenické legendy. „Akce je i multikulturní, představí se zde bubenické školy z celého světa (Evropa, Afrika, Amerika, Austrálie) a také různých hudebních stylů (pop, rock, metal, art, etnické rytmy). Součástí sletu budou i bubenické workshopy, kde naučíme zájemce hrát na bicí nástroje,“ přibližují akci pořadatelé.

Na konci první poloviny prázdnin potom přijde na řadu Sázavafest. Ten to letos pojal opravdu velkolepě a do programu zařadil hvězdu největšího kalibru, Karla Gotta. Ve Světlé nad Sázavou vystoupí 26. července. „Dlouho jsme si lámali hlavu s tím, jak udělat letošní ročník naprosto boží. Dosud chyběl fenomén, který se drží na výsluní české hudební scény dokonce třikrát déle, než se datuje historie Sázavafestu,“ uvedla mluvčí festivalu Andrea Zdarsová.

Kapela Olympic.
Olympic předvedl strhující show

Během tří festivalových dnů se v kouzelném prostředí zámeckého lesoparku představí také česká skupina Kryštof, No Name, Graham Candy, Vojtěch Dyk, Mandrage, Iné Kafe nebo Jaroslav Uhlíř.

Kdo by chtěl podpořit regionální kapely, zcela jistě zamíří na festival Stock Dobrohostov, který má mezi regionálními festivaly jedinečné postavení. V letošním roce se koná již 23. ročník. Festival tradičně vypukne na letním parketu v Dobrohostově, a to od 17. do 19. srpna. Během tří festivalových dnů nabídne muziku místních i přespolních kapel a také nedělní přehlídku dechové hudby.

„Festival vznikl v roce 1996. Muzikanti ze dvou spřátelených kapel (E.M.I.L. a Fortuna) se rozhodli uspořádat pro své přátele a kamarády hudební odpoledne na volném prostranství vedle kulturního domu v Knyku. Když jsme v polovině devadesátých let přemýšleli, jak festival pojmenovat, kamarád z organizačního týmu Jarda Bořil řekl památnou větu: Amerika měla svůj Woodstock, my uspořádáme Knykstock. A bylo to. Po přestěhování festivalu do Dobrohostova v roce 2000 Knyk z názvu zmizel a zůstal jen Stock,“ ohlédl se za historií festivalu pořadatel Petr Kletečka.

Festival láká i na skvělou atmosféru a krásné přírodní prostředí. Obec se 147 stálými obyvateli každoročně během festivalového víkendu zažije nápor více než tisícovky lidí. „Před deseti lety byl festival doplněn o nedělní program dechovek a před třemi lety o páteční zahajovací večírek. Současně s tím jsme se přizpůsobili běžné festivalové praxi a program každého dne má svého headlinera. Jsme jen malý regionální festival, přesto nás těší, že jsme mohli v Dobrohostově v posledních letech představit kapely jako Žlutý pes, Pumpa či Krausberry, které nás baví. V žánru dechovek bych vyzdvihl špičkové vystoupení moravské Mistříňanky před dvěma lety,“ zmínil Kletečka.

Během předchozích 22 festivalových ročníků se na Stocku vystřídalo celkem 81 kapel. „Rekordmanem mezi kapelami je Fortuna, která - věrna svému názvu - nevynechala jediný z dosavadních dvaadvaceti ročníků. Jakkoliv se zásadně změnila programová struktura festivalu, po celých dvacet tři roků jsme zůstali věrni původní myšlence, a to dávat v programu prostor především kapelám z okolí. V tomto smyslu se Stockfest postupně vyprofiloval do podoby (zřejmě) největší přehlídky kapel z Vysočiny,“ doplnil pořadatel festivalu.

Novinka na onkologickém oddělení havlíčkobrodské nemocnice - Cyto-Set.
Brodská nemocnice přichází s novinkou zvyšující bezpečnost pacientů

Letošní ročník festivalu bude opět třídenní. „Hlavní kapelou pátečního zahajovacího večírku bude benešovský Keks. Ten doprovodí tři regionální kapely - Lady Kate, Jada Band a Pasiáns. Sobotní hlavní program obstará šest kapel. Morava, Vosa, Bass, Ozzy Osbourne Czech Revival a tradičně domácí Fortuna a E.M.I.L. Jubilejní desátý ročník festivalu dechových hudeb pak v neděli představí Krajanku, velmi oblíbenou Vysočinku, Novou Lesanku a Rebelku. Podrobný program najdete na stránkách festivalu www.stockfest.cz nebo na facebooku profilu akce,“ dodal Kletečka.

Poslední srpnový víkend potom festivalovou sezónu uzavře skvělý Trampský širák, který se každoročně koná v areálu Hanesova Mlýna u Štoků. Letos tu vystoupí Kamelot, Žalman a spol, Nezmaři a další.