Příští projekt Batyskafu pro Petra Krábka je benefiční koncert rakousko-německo- -slovinské skupiny GUT. Vystoupení zorganizovala Petrova psycholožka z Kladrub, kde absolvoval půlroční rehabilitaci. Koncert kapely GUT je plánován na 1. dubna ve 20 hodin v Batyskafu. Vstupné je dobrovolné.

Příspěvky dárců a výtěžky beneficí se ukládají na účet u Konta Bariéry. „To zaručuje transparentní nakládání s penězi. Od podzimu roku 2011, kdy se sbírka rozběhla, se podařilo vybrat již téměř dvě stě padesát tisíc korun," uvedl Pavel Beneš, jenž stál v Batyskafu u počátků sbírky.

Pomáhá i škola

Batyskaf začal shánět peníze zároveň se 4. základní školou Švermova, jejímž je Petr Krábek bývalým žákem, a jež uspořádala v roce 2011 velkou benefici Ruce pro Petra. Celkem už centrum a jeho návštěvníci přispěli za dva roky více než padesáti tisíci korun. „Kulturní centrum Batyskaf sbírkovou akci opět oživilo před Vánoci 2012 a v rámci adventních týdnů se podařilo vybrat přes deset tisíc korun. K nim přibyly ještě prostředky, které poskytlo samotné kulturní centrum Batyskaf," sdělil vedoucí centra Aleš Kostečka s tím, že celkem částka zaslaná v minulých týdnech na účet u Konta Bariéry činila 11 560 korun.

Onemocnění Petra Krábka klíšťovou encefalitidou se ukázalo být ještě složitějším, než si všichni byli ochotni představit. Ukázalo se, že v jeho rehabilitaci by mu mohla výrazně pomoci rehabilitační metoda Adeli, cvičení ve speciálním obleku, u které je prokázána v podobných případech vysoká úspěšnost léčby. Metoda je ovšem velice nákladná a navíc tuto rehabilitaci provozuje pouze zařízení v Piešťanech na Slovensku, pojišťovna na ni nepřispívá.

„Petr má za sebou zatím čtyři cykly rehabilitace, poslední teď začátkem ledna. Jde to sice pomalu, ale je poznat, že ta léčba mu pomáhá. Optimální by bylo prodělat tak čtyři, pět cyklů za rok, ale jeden měsíční stojí sto padesát tisíc. Petr absolvuje pobyty čtrnáctidenní. Hlavní ale je, že pokroky jsou vidět," řekl Petr Krábek starší, otec ochrnutého mladíka. „Také je důležité, že Petr má výborné kamarády. Jsou s ním často, zvou a berou ho na akce, a tak. Jsou skvělí," dodal na adresu přátel svého syna Petr Krábek st.

Pokud chcete i vy přispět, můžete poslat svůj dar na účet 777777222/0800 pod variabilním symbolem 890510/5231.