Jako člověk, který zažil dětství v osmdesátých letech, si ji autor dobře pamatuje. „Zůstala i do dospělosti předmětem mé fascinace. Nejprve jsem zamýšlel vytvoření podobné encyklopedie pro děti, jakéhosi druhého dílu té Říhovy," vysvětlil Saša Gr. Ta má spíše naučný charakter a je pojata vážněji. „Já osobně jsem však svým založením humorista, a tak mě při psaní napadaly nejrůznější úlety. Nakonec se z původně seriózního záměru stala knížka plná slovních hříček, vtipů a dvojsmyslů. Ve výsledku to tedy není vůbec pro děti a jde spíše o parodii původního námětu," sdělil autor.

Označení Matoucí encyklopedie dobře vystihuje její obsah. „Původně to byl jen pracovní název, ale kvůli jeho výstižnosti jsem ho nakonec ponechal," potvrdil Saša Gr. Ze zamýšlené knihy pro děti se stal soubor humoristických hříček, který je vhodný spíše pro dospělé. „Líbit se může třeba těm, kteří měli stejně jako já rádi Říhovu Dětskou encyklopedii," okomentoval to autor.

Kniha si i přes odklon od původního pojetí zachovala alespoň určité vizuální podobnosti s původní předlohou. Je to poznat na úvodním obrázku. V Říhově pojetí ho tvoří holčička a chlapeček, ale v Matoucí encyklopedii to je pár v produktivním věku tvořený ženou s uplakaným dítětem a mužem s pivním břichem. Utahuje si v ní zkomunistů i kapitalisů. „Současná realita je sama o sobě plná absurdit. Měli jsme prezidenta, který šlohnul propisku. Jiný má zase problém udržet rovnováhu, a když se špatně vyspí, tak mluví do rádia sprostě jako dlaždič. Známe také případy kovaných komunistů, ze kterých se během sametové revoluce téměř přes noc stali miliardáři. Skoro se mi zdá, že pravdivý popis naší skutečnosti není bez smyslu pro humor a nadhledu vůbec možný," dodal spisovatel.

Autor vystupující veřejně pod pseudonymem Saša Gr. žije ve Škrdlovicích. Ve Žďáře provozuje dva antikvariáty. Nevěnuje se pouze literární tvorbě, ale i ilustracím.