„Festival měl velký úspěch. Kvůli snazší dopravě pro návštěvníky z jiných krajů, kteří k nám vloni zavítali, jsme byli nuceni přesunout akci do většího sídla," objasnil změnu v místě konání umělecký ředitel festivalu Doteky Afriky Jan Svatoš.

Pozvání pořadatelů přijala řada hostů. Do Nového Města přijede mimo jiné hudebně-rytmické uskupení s názvem Percussion Mania pod vedením muzikanta Manadoua Diabatého, žijícího v Rakousku.

Vyvrátit mýty

Příchozí se však nebudou v rámci festivalu jenom dívat a poslouchat vystupující, aktivně si osobně vychutnají atmosféru třetího největšího kontinentu světa. „Moderní africký tanec představí přihlížejícím uznávaní tanečníci Pape Ibrahim Kaolack a Maurice Yeka. Oba mistři povedou taneční workshop," nastínil část z připraveného programu Svatoš. Pro fanoušky rapu je naplánována také výuka tohoto stylu pod dohledem profesionálního zpěváka. A v bohatém programu, který je celý pojat velmi netypicky, nechybí například malý africký trh s originálními produkty z Afriky, dětské workshopy, turnaj v cóco-pétanque, výroba šperků, pletení afrických copánků, čtení afrických pohádek, filmy a další projekce.

Cílem festivalu je podle jeho uměleckého ředitele ukázat lidem, že obraz Afriky je ve skutečnosti velmi barvitý a zajímavý. „Afrika je bohužel často vnímána hodně negativně kvůli informacím z médií, která převážně zveřejňují jenom zprávy o hladomorech, nepokojích a podobně. Baví mě tyto mýty vyvracet a ukazovat, že mnohé vžité stereotypy už ve skutečnosti dávno neplatí," konstatoval Jan Svatoš. Žďárský deník je mediálním partnerem festivalu.

-------------

Zdroj: Youtube

-------------

Program akce

Festival Doteky Afriky

Kdy a kde: sobota 4. srpna, od 10 hodin na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě. Vystoupí skupina Mamadoua

Diabatého Percussion Mania, tanečníci Pape Ibrahim Kaolack a Maurice Yeka. Bude i malý africký trh s originálními produkty, workshopy, pohádky, filmy apod.