VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Advent s nádechem historie si užili na Orlíku

Humpolec - V sobotu přichystali správci zříceniny hradu Orlík v Humpolci pro milovníky adventu ale i historie pečení perníčků v hradní chlebové peci

27.11.2016
SDÍLEJ:

Advent na zřícenině hradu Orlík.Foto: Deník/Klára Šafusová

Tuto sobotu mohli nejen příznivci historie navštívit zříceninu hradu Orlík. Společnost Castrum, která zříceninu hradu spravuje, pořádala adventní pečení perníčků, na nichž byli vítaní malí i velcí pekaři. Příchozí tak využili jednu z posledních možností projít si troskami hradu ještě v tomto roce.

Advent na hradě přitom nevítali takto poprvé. „Tuto akci pořádáme, myslím, pátým nebo šestým rokem," řekl k programu Pavel Koubek, kastelán zříceniny hradu Orlík a ředitel obecně prospěšné společnosti Castrum.

Přípravám na sobotní program se správci hradu věnovali už od ranních hodin. „V peci, se topí přibližně od osmi od rána. Topí se v její zadní části. Do prostoru vepředu se pak umisťují plechy s perníčky," popsal přípravu Koubek.

Samotného pečení se ale nemůže ujmout jen tak někdo. „Pec je neobvyklá, celé její spodní patro je zachovalé, a tak jí vždy obsluhuje někdo zkušený," vysvětlil Koubek.

Hradní pec přitom nezahálí ani během dalších dní v roce. „Pečeme v ní při různých příležitostech. Během středověkých slavností je to chleba, na Velikonoce zase mazance, a teď na Vánoce pro změnu perníčky," pokračoval kastelán.

Návštěvnost akce na hradě v tomto ročním období závisí často na počasí. „Dnes je třeba počasí, které na výlet a procházku zrovna neláká," zhodnotil podnební podmínky kastelán. „Běžně chodí na toto adventní pečení na několik desítek lidí," vzpomínal na loňské ročníky Koubek.

Někteří návštěvníci hradu si i přes hustou mlhu a drobné mrholení, které znemožňovaly daleký výhled, neodpustili výšlap na hradní vyhlídku.

Přestože už je konec listopadu, Orlík se s letošní sezonou ještě neloučí. „Pravidelně otevíráme brány hradu i na Silvestra. Zájemci si mohou projít hradní komplex a pokud to počasí dovolí, znovu otevřeme i vyhlídku," informoval Koubek s tím, že to je poslední den v roce, kdy je hrad návštěvníkům přístupný. Znovu se zřícenina otevře až v březnu dalšího roku.

Sezona v roce 2017 bude pro milovníky hradů na Orlíku obzvláště lákavá. „Ve vnitřním hradu jsme připravili dřevěný ochoz. Prozatím na něm stále pracujeme, ale zjara příštího roku už bude hotový a návštěvníkům se tak otevře další část hradu," lákal na následující sezonu kastelán.

Autor: Klára Šafusová

27.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér Jozef Vanko ve Žďáře končí z vlastní vůle. Důvodem je plánovaná ortopedická operace.

Doma perfektní, venku nám scházela zkušenost, hodnotí žďárský kouč Vanko

Návrh Miroslava Cikána na úpravy velkomeziříčského Náměstí a přilehlých ulic. V architektonicko-urbanistické soutěži ho vyhodnotila odborná porota jako 2. nejlepší.
3

Náměstí v Meziříčí opraví podle návrhu Miroslava Cikána

Meziříčí se uleví, otevře se měsíce opravovaný most

Velké Meziříčí – Řidičům, kteří projíždějí Velkým Meziříčím, se brzy uleví. V úterý 28. listopadu tam skončí uzavírka mostu přes řeku Oslavu u pošty, jež komplikuje dopravu ve městě od začátku letošního srpna.

Bránu adventu otevře v Křižanově kateřinský jarmark

Křižanov – Kateřinský jarmark, už devátý, pořádají v sobotu 25. listopadu v sokolovně v Křižanově. Začíná ve 13.30 hodin. Předvánoční akce, která se v Křižanově stala už tradicí, nabídne opět spoustu stánků s nejrůznějšími rukodělnými výrobky a adventními věnci, vánočními ozdobami, keramikou, šperky, hračkami, ale také s perníčky nebo jinými sladkostmi.

Opilý muž se válel na ulici a nebyl schopen vlastní chůze

Žďár nad Sázavou – Na zemi ležícího opilého padesátiletého muže ze Žďárska nalezla policejní hlídka ve čtvrtek 24. listopadu kolem půl jedenácté dopoledne na Zahradní ulici ve Žďáru nad Sázavou.

Žďárský tenis stojí před přelomovou sezonou

Škrdlovice – Stanovené sportovní cíle během 59. sezony předčili, nyní s optimismem vyhlíží nadcházející kulatiny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT