Dobrovické řepánky

Dobrovické řepánkyDobrovické řepánky, ilustrační fotoZdroj: Redakce
Suroviny:
800 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
200 g másla
3 vejce
1/2 l mléka
1 kostka droždí
1 střední bulva řepy
250 g mletého máku
sůl

Postup:
Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme, do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme rozpuštěné máslo, vejce a propracujeme vařečkou těsto. Těsto hněteme tak, aby se do něj dostal vzduch, a tak dlouho, dokud se nelepí na mísu. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 1 hodinu vykynout.
Poté těsto vyklopíme na vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou. Zabalíme a vytvarujeme bochánek. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.

Náplň:
Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme a vaříme v celku, poté nastrouháme. Mák umeleme a povaříme s mlékem. Osmaženou řepu a povařený mák smícháme.

Libuše Krejbichová, Dobrovice

Domácí hamburgerové bulky
Suroviny:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
100 ml vody (dle potřeby, aby těsto nebylo suché)
1 vejce
20 g droždí
1 kávová lžička soli
15 g cukru
sezam nebo mák na posypání

Postup:Nasypeme do mísy mouky, vejce a sůl. V malé misce smícháme droždí a cukr, droždí by mělo ztekutět. Necháme chvilku „rozjet“ a přidáme ke zbytku ingrediencí. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme asi 45 minut kynout. Po vykynutí těsto zpracujeme, rozkrájíme a vytvarujeme bulky (vytvarujeme měšec tak, aby jedna strana byla hladká a spoj byl na spodku). Bulky necháme chvíli vykynout, potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme například sezamovým semínkem nebo mákem podle chuti.
Následně bulky pečeme na 200 stupňů Celsia dokud nebudou na vrchu zlaté. Po upečení je necháme vychladnout a plníme podle chuti.

Marek Voborník

Kladenská uhlířina
Suroviny:
1 kg brambor
0,5 kg pečeného vepřového masa (nejlépe bok)
0,5 kg houskového knedlíku
1 sklenice sterilovaného zelí
4 lžíce sádla
sůl
pepř
kmín

Brambory, knedlíky a již dříve upečené maso nakrájené na kostičky vložíme do pekáče a promícháme se sádlem, zelím a kořením. Následně pečeme na 200°C, občasně mícháme. Pokrm je hotový, jakmile se knedlíky a brambory zbarví dozlatova.

Jánovské půcle
Suroviny:
0,5 kg uzeného masa
1 ks vejce
mléko
olej
sůl
20 g droždí
0,5 kg polohrubé mouky
česnek
vývar
šafrán

Omáčka: Uvaříme uzené maso. Vývar z něj naředíme vodou a zahustíme jížkou nebo hladkou moukou rozkvedlanou s vodou. Základ omáčky povaříme. Následně do něj přidáme utřený česnek (množství dle chuti) a špetku šafránu. Po půl hodině varu omáčku přecedíme.

Půcle: Zaděláme si kvásek tím, že smícháme droždí a trochu vlažného mléka. Vzniklý kvásek přidáme ke zbytku mouky, přisypeme špetku soli, přidáme vejce, olej a mléko ještě podle potřeby. Vzniknout by mělo polotuhé těsto. Z vykynutého těsto uděláme bochánky a následně půcle, tedy vdolky. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

Uzené podáváme s česnekovou omáčkou a půclemi. Možné je přidat ještě vařené zelí.